Volledig scherm
De sneeuw geeft Arnhem een romantisch tintje, vinden ook JeanMarc en Claire. © Rolf Hensel

Winterweer: sneeuw en ijzel, code geel van kracht, gladheid zorgt voor ongelukken

Nederland ontwaakt in een winters wonderland. Sneeuw en ijzel bepalen het weerbeeld. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven Een gebied met sneeuwval en ijsregen ligt nu boven het noordoosten van het land. Elders komt er plaatselijk ijzel voor en liggen er sneeuw- of ijsresten op de weg. Het is door dit alles op veel plaatsen glad.

Volledig scherm
De winterse buien hebben delen van Nederland bedekt onder een witte deken. Sneeuw zorgt voor veel gladheid op de wegen. Sneeuw en ijzel bepalen het weerbeeld. Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven. © ROBIN UTRECHT

Van het zuidwesten uit lopen de temperaturen geleidelijk op en verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend, in het noordoosten duurt dit tot in de middag.

De sneeuw en de gladheid heeft voor ongelukken gezorgd. Zo waren er aanrijdingen op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde.In Ter Aar en Boskoop kwamen auto’s in de sloot terecht. De bestuurders kwamen met de schrik vrij. Ook in het Noord-Hollandse Breezand schoof een auto een sloot in. De bestuurder van deze auto werd echter niet aangetroffen

Het gaat om de ‘eerste serieuze sneeuw’ van het seizoen. De winterse buien trokken vanaf zaterdagavond acht uur over het land, beginnend in het zuidwesten. ’s Avonds was het code geel in de randstadprovincies, Zeeland en Noord-Brabant, in de nacht ook in de rest van het land. Rijkswaterstaat heeft gisteren al meer dan 500.000 kilo zout gestrooid. 

Vliegverkeer

Vliegtuigpassagiers moeten vandaag rekening houden met mogelijke vertraging door sneeuwval, zo waarschuwt Schiphol. Reizigers kunnen via de website of app van de luchtvaartmaatschappijen en het vliegveld controleren of hun vlucht volgens plan gaat.

Vanochtend sneeuwt het alleen nog in oosten en noordoosten. De temperaturen zullen overdag vlot oplopen. In de middag wordt het droog en verdwijnt de gladheid.

(Artikel gaat verder na de sneeuwradar)

Volledig scherm
sneeuwval in Arnhem © Rolf Hensel
Volledig scherm
- © DG

Met de auto de weg op? Tips bij gladheid
1. Houd afstand. Zorg voor extra ruimte vóór je. Dan is er meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen of om te remmen bij een noodstop van een voorganger. 
2. Kijk ver voor je uit. Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. 
3. Trek rustig op. Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen.
4. Remmen: soms hard. Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap - bij voorkeur tegelijkertijd - hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort.
5. Remmen: soms juist niet. Soms kun je bij gladheid beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. 
6. Blijf alert, ook mét winterbanden. 

(Bron: ANWB)

Volledig scherm
Nederland kleurt wit © Josh Walet
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.