Volledig scherm
Het spandoek dat Gerrit van der Zouwen ophing aan zijn gevel. © Flip Franssen

Woedende huurder hangt spandoek aan huis met boodschap aan Portaal

NIJMEGEN - Al jaren zit hij naar eigen zeggen in de rommel in zijn eigen huis aan de Vredeman de Vriestraat in Nijmegen. „Omdat verhuurder Portaal het vertikt om bij mij achterstallig onderhoud te plegen", zegt Gerrit van der Zouwen (44). Voor hem is de maat vol.

Vrijdag hing hij uit woede een spandoek op aan de gevel van zijn huis. De hele wereld mag weten dat hij boos is op Portaal. Hij eist actie van de woningcorporatie.

Reactie Portaal
Portaal is een andere mening toegedaan. Die is juridisch aan het uitzoeken of de Nijmegenaar uit huis gezet kan worden. „Omdat hij een emmer met bouwafval heeft uitgestort over de balie van ons kantoor aan het Takenhofplein. Daarna heeft hij medewerkers bedreigd. Dat kunnen we niet tolereren", aldus een woordvoerder.

Het klopt volgens Van der Zouwen dat hij een emmer heeft leeggekieperd. „En nog één naast het kantoor. Omdat ik inderdaad in alle staten was. Wie laat nou een huurder 3,5 jaar in de rotzooi zitten?"

Klachten
Vanaf het begin heeft Portaal hem, stelt Van der Zouwen, beloofd zijn plafond op te knappen. „Daar wacht ik nog steeds op. Al die tijd heb ik geen vloerbedekking gelegd. Dat doe je niet als er eerst geschilderd moet worden. Maar daardoor leef ik wel op hardboardplaten."

Ook is de schutting volgens Van der Zouwen weggehaald, heeft hij muizenskeletten in huis liggen en „vallen de maaien door de schoorsteen naar binnen, omdat Portaal geen roostertje wil plaatsen om vogels tegen te houden. De maaien zitten in een vogel die dood is achtergebleven."

'Al lang contact'
De maat was vol voor Van der Zouwen toen onlangs verwarmingsbuizen in de keuken werden losgekoppeld en na zes weken nog steeds niet, volgens hem ook niet na herhaaldelijk verzoek, werden teruggeplaatst. De woordvoerder van Portaal zegt om privacyredenen niet te kunnen ingaan op de klachten van de huurder. „We hebben al heel lang contact. Neemt u van mij aan dat wij geen huurders zomaar in de kou laten staan."

Bij een huisuitzetting is het volgens Portaal regel dat de ex-huurder ondersteuning krijgt van een hulpverlener bij de zoektocht naar nieuw onderdak.