Scheepvaart op de Waal. Dit schip heeft met ontgassen niets te maken.
Volledig scherm
Scheepvaart op de Waal. Dit schip heeft met ontgassen niets te maken. © DG

Woedende reacties om lozen gas door schippers: ‘De vervoerder zou aan moeten tonen of de boot ontgast is, en waar’

Gelderse bestuurders reageren woedend op het nieuws dat rederijen schippers bewust giftige gassen laten lozen in Gelderland. De Gelderlander onthulde dat een grote Duitse rederij een instructie klaar heeft liggen waar in Gelderland het beste ontgast kan worden en dat schippers die weigeren onder druk worden gezet om dit toch te doen.

,,Ik word hier boos om”, zegt VVD Tweedekamerlid Remco Dijkstra uit Lienden. ,,Ronduit belachelijk dat een Duitse reder zijn schippers opdracht geeft in Nederlandse wateren de luiken open te zetten en restdampen te laten vervliegen. Het provinciale verbod maakt blijkbaar geen indruk en handhaven blijkt een wassen neus.”

De VVD pleit voor snelle invoering van een landelijk verbod. ,, Tot die tijd moet er wel gehandhaafd kunnen worden. Ik zal de Minister vragen om expliciet duidelijk te maken aan alle reders, ook de Duitse, dat Nederland geen afvoerputje is en dat er flinke sancties komen te staan op ontgassen in de open lucht.”

Quote

Misschien is er geen gevaar voor de volksge­zond­heid, maar het is zeker niet gezond

Burgemeester Marianne Schuurmans, Lingewaard

Prikacties

De Zevenaarse burgemeester Lucien van Riswijk
Volledig scherm
De Zevenaarse burgemeester Lucien van Riswijk © Erik van 't Hullenaar

,,Ik was helemaal flabbergasted toen ik het las’’,  zegt burgemeester Lucien van Riswijk van de gemeente Zevenaar zaterdagochtend. ,,Het mag niet en toch gebeurt het.”

Zijn gemeente wordt voor een groot deel omzoomd door de Rijn bij Lobith, het Pannerdensch Kanaal bij Pannerden en de IJssel bij Lathum. ,,Ik weet dat mijn voorganger in het november nog aandacht heeft gevraagd voor het probleem in de Veiligheidsregio. Dat zal ik ook zeker blijven doen op de plekken waar het aan de orde komt.”

Ook de gemeente van zijn collega Marianne Schuurmans, Lingewaard, ligt tussen de grote rivieren. Het is onacceptabel dat schippers gas lozen op de rivier, zegt ze. ,,De provincie Gelderland en Rijkswaterstaat moeten actie ondernemen, bijvoorbeeld met prikacties. Misschien is er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar het is zeker niet gezond. Ik vind het verontrustend voor de bewoners die dichtbij de rivier wonen.”

Een verbod, zo realiseert Schuurmans zich, is lastig te handhaven. ,,Zeker op een rivier waar je als handhavers op een boot zichtbaar bent. Toch denk ik dat je een bepaalde periode extra handhavers moet inzetten en dan ook schippers moet verbaliseren om te laten zien dat het ons menens is.”

Dat het lastig is, ziet Van Riswijk ook. Burgers die de ontgassing bemerken kunnen dat wel melden, maar gemeenten als Zevenaar, Lingewaard en Neder-Betuwe hebben niet zelf de taak te handhaven op de grote rivieren. Zodra er meldingen binnenkomen wordt de klacht doorgegeven aan provincie of Rijkswaterstaat, die dan in actie moeten komen.

,,Ik heb in de korte tijd dat ik hier burgemeester ben nog geen melding gehad. Probleem is ook dat je dan vaak al te laat bent. Het kwaad is dan al geschied. Ik hoop dat er snel een technologie wordt ontwikkeld waarbij schippers gemakkelijker en veiliger hun gassen kunnen opvangen. Want ik ken schippers als een beroepsbevolking die niet op een illegale manier hun geld willen verdienen.”

Dwingen

Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe is niet verbaasd over het nieuws dat de aanpak van ontgassing op de rivieren een wassen neus is: ,,Ik was hier al een beetje bang voor, hoe ga je het handhaven? Je kunt niet met een bootje achter schepen aan gaan varen. Als we willen handhaven, moet je dat administratief aanpakken.”

Wat hem betreft moet dat de insteek zijn in de gesprekken tussen de provincie en de branche. Kottelenberg: ,,De vervoerder zou aan moeten tonen of de boot ontgast is, en voor kunnen leggen waar dat dan gebeurd is. Dan kun je gericht schepen onderzoeken of ze niet ontgassen op de rivier. Schippers moet je op die manier dwingen om op legale manier te ontgassen.”

Ook op social media zijn er boze reacties. Gemeenteraadsleden vragen om maatregelen, niet alleen in Gelderland maar ook in Zuid-Holland. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.