Poolse wolven.
Volledig scherm
Poolse wolven. © Eigen Foto

‘Wolf doodt schaap’: regelmatig blijkt een hond de dader te zijn

videoEen wolf die schapen heeft aangevallen en gedood? Het blijkt regelmatig tóch het werk van een hond te zijn geweest.

Dat blijkt uit cijfers van Bij12, de organisatie die namens de provincies geld uitkeert aan eigenaren van vee of gewassen als wilde dieren de oorzaak van schade blijken. Dat gebeurt op basis van dna-onderzoek, sinds 2015. 

Bij12 komt in actie als een veehouder denkt dat zijn dode schapen slachtoffer zijn van een wolf. Vaak hebben ze gelijk, maken de cijfers duidelijk. In de afgelopen jaren waren 64 gevallen van wolfaanvallen op schapen. Daarnaast bleek 24 keer de dader helemaal geen wolf te zijn, maar een ander dier. In zeker de helft van die 24 gevallen maakte dna-onderzoek duidelijk dat een hond schapen had gedood.

Vos

Ook de vos komt regelmatig voor als dader. Dit roofdier is doorgaans niet sterk genoeg om een volwassen schaap te doden, maar een lammetje kan hij wel aan.  

Sinds de onderzoeken van start gingen in 2015 hebben wolven in Nederland zeker 238 schapen gedood. Dat was in de afgelopen vier jaar het werk van zo’n 26 wolven. Het precieze aantal blijkt niet uit de cijfers van Bij12. In 15 gevallen is duidelijk om welke wolf het gaat. In 11 gevallen is de wolf ‘onbekend’. 

Roedel

Verreweg de meeste schapen werden gedood in Overijssel, Drenthe en Groningen en Friesland. Doorgaans is dat het werk van (jonge) dieren die door Nederland zwerven op zoek naar een plek voor een eigen roedel. 

Drie wolven vonden tot nu toe zo’n eigen stek. Op de Noord-Veluwe kreeg een wolvenpaar dit voorjaar zelfs jongen. Een wolvin op de Midden-Veluwe (niet ver van Apeldoorn) is voor zover bekend nog ‘single’.

Onderzoek bij een doodgebeten schaap in het Overijsselse Den Ham.
Volledig scherm
Onderzoek bij een doodgebeten schaap in het Overijsselse Den Ham. © Ferry de Goeijen

Erna filmt wolvin drie keer met haar wildcamera op de Veluwe: