Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam een zeldzame roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling op de Veluwe.
Volledig scherm
PREMIUM
Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam een zeldzame roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling op de Veluwe. © ANP

‘Wolven horen thuis in Nederland’, stellen Wageningse onderzoekers, en er komen er nog meer

De wolf is in Nederland en gaat niet meer weg. In de afgelopen zes jaar zijn er 34 verschillende wolven in ons land waargenomen. Inmiddels leven er vier op de Veluwe, en eentje in Brabant. Dat is uniek stellen onderzoekers van Environmental Research in Wageningen. Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land waar zo veel mensen en vee wonen. 

35 reacties

 • Jules Vismale

  2 maanden geleden
  @Dik Vd Grift, als een paar wolven niet meer in een stadstaat als Nederland zouden thuishoren, hoe zit het dan met de vele duizenden buitenstaande mensen vanuit het oosten die de regering hier onbeperkt willen blijven binnenlaten? Voor die mensen is al vrijwel nergens meer ruimte te vinden en zodra je die lui hier wilt gaan wegjagen wordt daar in Den Haag zeer hypocriet over gedaan! Ik verkies een paar wolven bovendien veruit boven menselijke onderwereldfiguren en allerlei terroristen!
 • Dik Vd Grift

  2 maanden geleden
  Mooie dieren,die wolf,.... alleen ze zijn zo schuw, dat bijna niemand ze zien , in tegenstelling tot de mooie moeflonkudde die als gevolg van de wolf weg is , de moeflons die ook de heide in stand hield ,dan nog de schade die de landbouw treft , de stress van een kudde schapen alsgevolg van het jagen van de wolf , nee de wolf hoortnietin een stadstaat als Nederland en is terecht begaagt in het verleden ,.
 • Jules Vismale

  2 maanden geleden
  Ik lees de afgelopen tijd ook dat er een hele hoop mensen vanuit het oosten hier naartoe worden overgebracht waar een deel van het Nederlandse volk al helemaal niet op zit te wachten! De linkse partijen zetten niettemin dit dwaze plan gewoon door en toen ik een paar jaar geleden las dat de VVD in 2013 het plan had om 300 (?) oprukkende wolven af te schieten omdat die toch zo gevaarlijk voor het verkeer en kinderen zouden zijn besloot ik al om nooit meer op die partij te gaan stemmen!
 • gejah nijman

  2 maanden geleden
  Hele mooie dieren. Daar waar de wolf komt "wonen" verandert het landschap ten goede. Sommige gebieden worden niet meer leeg gegraasd. En nu hebben wij een overschot aan wilde zwijnen. Toch beter dat die opgegeten worden door de wolven ipv afschieten? En het vee, stroomdraden en honden op het erf zal zeker helpen. Wolven zijn giga schuw, dus wees niet bang voor de wolf. Ik denk een te hoog gehalte drs. P. Je ziet het nu zelfs aan de saarloos wolfshonden. Die willen niet aangehaald worden. Schuw.
 • Hennie Brouwer

  2 maanden geleden
  Onbekend maakt onbemind. Begin nou eerst eens je te verdiepen in het leven van een wolf. Kunnen wij nog wat van leren. En de neuzelaars met altijd weer die Roodkapjeverhalen en grijpen van een kind. Loopt je kind dan altijd in zijn uppie? Verweg van ouders? Dat doe je niet. Je laat je kind niet alleen.