Volledig scherm
PREMIUM
Een roedel wolven. © Shutterstock

Wolven op de Veluwe, wat betekent dat voor ons?

vijf vragen overNadat eerder al duidelijk werd dat er een wolvin op de Veluwe woont, blijkt er nu ook een mannetjes wolf in hetzelfde gebied te wonen. Vermoedelijk vormen de twee een paartje en dat zou heel snel kunnen leiden tot een wolvenroedel op de Veluwe. Maar wat betekent dat voor ons? Is de Veluwe nu nog wel veilig voor mens en dier? 

Een roedel wolven, hoe bijzonder is dat?

Heel bijzonder. Vergeet niet dat er nu pas voor het eerst in 150 jaar een wolf zich heeft gevestigd in Nederland. Dat was pakweg 10 jaar geleden nog ondenkbaar. Er is nu overigens nog geen sprake van een roedel maar wel van een wolvenpaar. Dat betekent volgens Wolven in Nederland dat er een grote kans is dat het vrouwtje in mei welpen krijgt. Gebeurt dat niet, omdat de wolvin niet drachtig geworden is, dan duurt het nog wel even voordat er een roedel is. De bronsttijd is bij wolven maar een maand per jaar, aan het einde van de winter. Welpen worden altijd geboren rond mei. Per keer krijgt een wolf gemiddeld zes jongen.

Moeten de schapenhouders nu vrezen voor een massaslachting?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.