Volledig scherm
De Millenaren Perry Rigters (links) en Marc van den Heuvel gaan voor hun deur zelf gemeentelijk groen onderhouden. © Ed van Alem

Zakcentje voor de buurt verdienen met schoffelen plantsoenen

LAND VAN CUIJK - Inwoners van Cuijk, Grave en Mill die er schande van spreken hoe plantsoenen er in hun buurt bij liggen, kunnen nu tegenover een kleine vergoeding zelf de handen uit de mouwen steken. De 'beloningen' zijn 70 procent van de onderhoudskosten die IBN met de gemeente heeft afgesproken.

Dit versterkt volgens de gemeenten 'de burgerparticipatie en bespaart kosten'.

Zakcentje
Mill, Grave en Cuijk houden zo in tijden van bezuinigingen geld in eigen zak. En voor een buurtvereniging zoals de Wanroijseweg die in Mill de primeur heeft, dorps- of wijkraad blijft er met een zakcentje nog wat over voor een buurtuitje.

Zelfbeheer
In Escharen wordt het groenonderhoud rond school straks ook opgenomen in een 'zelfbeheer in groen'-contract met Grave. En volgens Cuijk past onder meer het bestaande initiatief van de dorpsraad Sint Agatha om met bewoners zwerfvuil op te ruimen ook in zo'n 'zelfbeheerovereenkomst'.

In Boxmeer besteden ze al sinds 2012 delen van het groenonderhoud tegen betaling uit aan clubs, dorps- en wijkraden. Daar heet het Samen in het groen.

Meer hierover, met een verhaal met twee Millenaren die de handen uit de mouwen gaan steken, in De Gelderlander, editie Maasland,van vrijdag 14 oktober, als e-paper te downloaden via krant.gelderlander.nl