Volledig scherm
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum. © ANP

Zeker vijf doden door stress na aardbevingen in Groningen

Minimaal vijf Groningers komen jaarlijks om het leven door gezondheidsklachten die het gevolg zijn van stress door de gaswinning. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag in de Tweede Kamer.

,,De gezondheidssituatie is ernstig”, zeggen Tom Postmes en Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ,,Wij verwachten dat minimaal vijf doden per jaar te verwachten zijn. Een reële verwachting valt hoger uit.”

De wetenschappers onderzochten in 2016 en 2017 de gezondheidssituatie van bewoners in het Groningse aardbevingsgebied. Aan de verschillende onderzoeken hebben duizenden Groningers meegedaan. Zo’n 10.000 mensen hebben gezondheidsklachten veroorzaakt door stress.

De belangrijkste oorzaken van die stress zijn gevoelens van onveiligheid en onzekerheid, onder meer vanwege problemen rond de schadeafhandeling en omdat mensen bang zijn hun huis niet meer te kunnen verkopen. De onderzoekers spreken van ‘een ramp’ in Groningen.

,,Niet de aardbevingen en het directe gevaar voor mensenlevens zijn de belangrijkste oorzaak van de ramp in Groningen”, melden de onderzoekers aan de Tweede Kamer. ,,Het is de inadequate reactie op veel schade en veel onrust die heeft geleid tot de huidige maatschappelijke onrust.”

Quote

Niet de aardbevin­gen en het directe gevaar voor mensenle­vens zijn de belangrijk­ste oorzaak van de ramp in Groningen

Tom Postmes en Katherine Stroebe, Rijksuniversiteit Groningen

Verwaarloosd

Volgens de wetenschappers heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de problemen in Groningen verwaarloosd. ,,De schadeafhandeling lag stil. Van rijkswege zijn er voor zover ons bekend geen doelstellingen voor de veiligheid en gezondheid van bewoners geformuleerd, is er geen regie gevoerd en heeft men niet duidelijk gemaakt wie waarvoor verantwoordelijk is welke middelen er zijn om tot oplossingen te komen.”

In een hoorzitting in de Tweede Kamer worden deskundigen vandaag gehoord over gezondheidsproblemen door de gaswinning. Zo zal verzekeraar Menzis ingaan op het feit dat er meer aan geestelijke gezondheidszorg wordt uitgegeven in Groningen dan in andere regio’s.

Geestelijke nood

De organisatie Platform Kerk en Aardbeving vraagt om financiële steun – van zo’n 600.000 euro per jaar – voor een team van geestelijk verzorgers dat in de provincie aan de slag moet. ,,Platform Kerk en Aardbeving signaleert toenemende geestelijke nood, niet alleen bij bewoners, maar ook bij mensen die werken in het gebied.”

,,En dan zijn er nog mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun bedrijf in de regio, zoals boeren en winkeliers”, aldus de organisatie. ,,Zij zitten vaak in complexe situaties, omdat de schadeafhandeling en versterking direct van invloed is op hun bedrijfsvoering en inkomsten.”

Op 1 juli moet meer duidelijkheid komen over het lot van bijna 1600 Groningers die in onzekerheid zitten over de versterking van hun woning. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zette de versterkingsoperatie van deze huizen in de wacht, omdat hij eerst wilde weten wat de gevolgen zijn van het afbouwen van de gaswinning.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.