Volledig scherm

'Zero-tolerance zorgt voor hoge plek Arnhem op geweldsranglijst'

ARNHEM - Van alle gemeenten in Nederland staat Arnhem vierde op de ranglijst met geweldsmisdrijven. Een logisch gevolg van van het zero-tolerancebeleid, menen politie en gemeente.

„Het hoge aantal laat zich onder meer verklaren door de aanwezigheid van een horecaconcentratie in de binnenstad. Arnhem voert daar al enkele jaren een zero-tolerancebeleid, mede door de inzet van het Openbare Orde Team (OOT)”, zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier.

Aangiftebereidheid
Door dat beleid pakt de politie meer zaken op die mogelijk anders uit het zicht zouden zijn gebleven, denkt Koetsier. Bovendien ziet hij een verhoogde aangiftebereidheid. „In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de successen in onze aanpak voor wat betreft de cijfers nadelig werkt. Aan de andere kant laten we met onze aanpak zien dat Arnhem niet per se onveilig is.”

Afname
Ook de gemeente ziet eerder een afname van geweld door het zero-tolerancebeleid en de aanwezigheid van politie in het centrum. „Die aanwezigheid van het Openbare Orde Team zorgt ook voor meer meldingen, omdat de drempel om de politie aan te spreken en geweld te melden heel laag is”, zegt de Arnhemse gemeentewoordvoerder.

Per duizend Arnhemmers zijn er 9 geweldsdelicten in 2015. Daarmee staat de Gelderse hoofdstad na Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven landelijk op de vierde plaats van die ranglijst.

Honderd minder
Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Dat komt neer op 1.359 geweldplegingen in 2015. Dat zijn er ruim honderd minder dan in 2010. De mate van geweld in het centrum van Arnhem is volgens de cijfers sinds 2010 stabiel gebleven met rond 430 delicten.

Volledig scherm