Volledig scherm
© Erna Lammers

Zes jaar cel voor Nijmegenaar die man afperste met vuurwapen

NIJMEGEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft maandag een 28-jarige Nijmegenaarveroordeeld tot een gevangenisstraf van zesjaar voor afpersingen en pogingen daartoe.

De man dreigde in december 2015 meerdere malen met een vuurwapen en perste zo een man in Boxmeer af.

Diezelfde maand dwong hij ook twee mensen in eenappartement in Oss geld af te geven door te dreigen. In de dagen daarna probeerde hij een van de twee mannentelefonisch af te persen.

Onveiligheid
De rechtbank vindt dat de man alleen aan zijn eigen financiële belang dacht door naar de woningen van de slachtoffers te gaan en hen daar onder druk te zetten door te dreigen met een vuurwapen. 'Daardoor heeft hijeen beangstigende situatie en ogenblikken van grote onveiligheid voor de slachtoffers veroorzaakt', aldus de rechter. 'De eigen woning is bovendien bij uitstek de plaats waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen.'

Daarnaast is bij de straf meegerekend datde man al meerderekeren is veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten.

Dwangverpleging
De officier van justitie eiste vierjaar gevangenisstraf en de maatregel tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt dat eronvoldoende aanwijzingen zijn dat de verdachte een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling had toen hij de feiten pleegde.

Proeftijd
De man moet naast de zes jaar celstraf ookeen eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van achtmaanden uitzitten, omdat hij deze feiten pleegde tijdens zijn proeftijd.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo