Volledig scherm
De tuinen in de Dedelstraat worden afgegraven. Foto Marina Popova

Zes weken huis uit voor weghalen van vuile grond

ARNHEM - Bewoners van 32 huurhuizen aan de Dedelstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf moeten tot zes weken hun woningen verlaten omdat vervuilde grond in hun tuinen wordt weggegraven.

De bodem bevat er zware metalen en PAK's: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. De vervuiling is afkomstig van sloopafval en medisch afval waarmee de grond in het gebied is opgehoogd.

Ooit was dit deel van Presikhaaf een moeras. Ook de bodem in de belendende Van Kinsbergenstraat en de Van Speykstraat was vervuild, maar daar hoeft niemanduit huis.

Moestuintjes
De schoonmaakoperatie in de Dedelstraat is inmiddels in volle gang. De grond in de voor- en achtertuinen wordt tot net onder de kabels en leidingen afgegraven. Vervolgens wordt de zaak afgedekt en komt er nieuwe grond op. Die is zo schoon dat straks weer moestuintjes mogelijk zijn in de Dedelstraat.

Energieneutraal
Net als in de Van Speykstraat en de Van Kinsbergenstraat (alles bij elkaar 96 woningen) worden de jarenzestighuizen in de Dedelstraat ook energieneutraal gemaakt.

De woningen worden in het kader van het project Stroomversnellingonder meer uitgerust met geavanceerde apparatuur zoals een warmteterugwininstallatie en zonnepanelen. Verder worden de huizen extra goed geïsoleerd, met een nieuw dak en nieuwe gevels.