Volledig scherm
Boze fans proberen de hekken in te klimmen. Stewards houden ze op afstand. © DG

Zeven relschoppers De Graafschap bekend bij politie (video)

DOETINCHEM - De eerste zeven relschoppers die worden verdacht van ongeregeldheden rond één van de twee wedstrijden van De Graafschap in mei dit jaar, zijn bekend bij de politie. Die heeft woensdag 27 foto's van hooligans gepubliceerd.

Vijf mensen waren al vrij snel bekend, meldde de politie donderdagmorgen: twee hooligans hadden zichzelf gemeld, drie werden herkend. De andere twee kwamen later op de dag in beeld. Beiden meldden zichzelf.

Regio
Van de zeven mensen die zich hebben gemeld, waren zes betrokken bij de ongeregeldheden rond de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, op 22 mei. Die relschoppers komen allemaal uit de regio, onder meer Doetinchem en Halle. De zevende die zich heeft gemeld, was betrokken bij de rellen rond de wedstrijd tegen Ajax. Hij is supporter van die club.

De exacte personalia van de zeven moeten nog vastgesteld worden.

Ongecensureerd
De beelden van de onherkenbaar gemaakte relschoppers zijn van de website van de politie gehaald. Die hoopt dat ook de overige twintig verdachten zich melden of worden herkend. Gebeurt dat niet aan de hand van de geblurde beelden, dan worden de foto's komende woensdag 9 november ongecensureerd geplaatst: iedereen die verdacht is, staat dan herkenbaar in beeld.

De ongecensureerde foto's komen dan in de uitzending van het regionale opsporingsprogramma Bureau GLD. Een politiewoordvoerder sluit niet uit dat de foto's op een later moment ook in Opsporing Verzocht op de landelijke televisie worden getoond.

Ajax
Gezocht worden zowel fans van De Graafschap als supporters van Ajax, die problemen maakten rond de wedstrijden tegen Ajax van 8 mei of tegen Go Ahead Eagles op 22 mei. Zestien verdachten misdroegen zich rond de wedstrijd tegen Ajax, de overige vier rond de wedstrijd tegen GA Eagles.

Na het duel met Ajax, waarin die club door het gelijkspel het kampioenschap misliep, werden politiemensen bekogeld met stoeptegels en vernielingen aangericht.

GA Eagles
Na het treffen met Go Ahead liepen supporters van De Graafschap het veld op en werden spelers en stewards belaagd. De Graafschap speelde toen tegen GA Eagles om promotie naar de eredivisie. De Deventenaren wonnen over twee wedstrijden.

Harde kern
Tijdens de rellen van 8 mei zorgde met name een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen voor problemen. De politie arresteerde dertien verdachten afkomstig uit het hele land. Onder hen ook twee mannen uit de harde kern van Ajax. ME en bereden politie voerden diverse charges uit. Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen lichte verwondingen op. Een ruiter kwam viel doordat een tafel in zijn richting werd gegooid.

Bekijk hier het item met de relschoppers in Bureau GLD.

De eerste relschoppers zijn bij de politie bekend, wie zijn de andere?