Volledig scherm
Een medewerker van Kebab Delight in Arnhem snijdt het vlees. © Marc Pluim

Zeven shoarmazaken in Arnhemse Gazastrook: dat zijn er te veel

ARNHEM - Zeven zaken binnen enkele tientallen meters die shoarma of döner kebab verkopen. Eigenaar Mohammed van grillroom Pyramide aan de Hoogstraat snapt dat Arnhem daar iets aan wil doen. „Twee of drie zaken is genoeg. Zeven is te veel. Daar is de straat te klein voor”, zegt hij.

In de volksmond wordt de Hoogstraat in Arnhem vaak Gazastrook of Shoarmastraat genoemd. Mohammed is daar niet blij mee. „Niet leuk. Getuigt niet van respect voor ons. Ik houd van werken, van huur betalen, van het leven en van vrouwen. Maar ik houd niet van de politiek. Daardoor zijn er hier te veel dezelfde zaken gekomen. Beter zou het zijn als hier een Chinees zou zitten en een Italiaans restaurantje. Meer variatie in culturen.”

Aantrekkelijker
Het college de aanloopstraten naar het uitgaansplein aanpakken. Die moeten aantrekkelijker worden door meer variatie qua aanbod, andere verlichting, meer groen en minder afval in het zicht. De gemeente ziet de Hoogstraat als ontnuchteringsstraat na een avondje stappen.

Dronken mensen
Daar is Kebab Delight-eigenaar Emre Yaman het mee eens. „Ik moet het van donderdag tot en met zaterdag hebben van dronken mensen die na middernacht een hapje komen eten. Maar overdag is het hier saai.”

Hij vindt niet dat er te veel kebabzaken bij elkaar zitten. Net als Zaven Sipanian, eigenaar van Cleopatra. Wel vinden beiden, net als de gemeente, dat de straat een opknapbeurt verdient.