Volledig scherm
Nieuwbouw Rijnstate © Rijnstate

Ziekenhuis Rijnstate in top 5 beste ziekenhuizen

ARNHEM - De Gelderse ziekenhuizen hebben goed gepresteerd in de AD Ziekenhuis Top 100. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem is gestegen naar plek 5 (vorig jaar plek 11). Ook het streekziekenhuis in Winterswijk staat in de top 10. Rivierenland in Tiel stijgt naar plek 21 (was plek 33) en Slingeland in Doetinchem naar plek 31.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede stijgt één plekje, naar plaats 38.

Dalers
Dalers zijn Pantein in Boxmeer (naar plek 52) en CWZ in Nijmegen op plek 50. Rijnstate behoort inmiddels tot de ziekenhuizen die stabiel in de top van de AD-ranglijst staan: dit jaar plek 5, vorig jaar plek 11 en het jaar ervoor plek 6. Het ziekenhuis scoort goed op vrijwel alle 38 thema's die dit jaar meetellen voor de ranglijst.

Dat geldt ook voor SKB Winterswijk, maar daar zijn nog verbeteringen mogelijk bij de aanpak van ondervoeding en behandeling van beroertes.

Medicijngebruik
Beide ziekenhuizen scoren goed bij de controle op medicijngebruik. Op dit nieuwe thema in de Top 100 laten veel ziekenhuizen nog punten liggen. Ze registreren en controleren onvoldoende welke medicijnen door kinderen en senioren worden gebruikt. Dat kan leiden tot problemen omdat medicijnen op elkaar inwerken.

Pantein
De daling van Pantein en CWZ hebben mede hiermee te maken. Pantein kon geen gegevens leveren over de medicijnoverdracht bij het ontslag van patiënten. CWZ registreert amper of bij kinderen de medicatie goed is gecontroleerd en bij senioren in nog niet de helft van de gevallen. CWZ heeft bij de inspectie aangegeven dat medio dit jaar de registratie wel op orde zou moeten zijn.

Beatrixziekenhuis
Het beste ziekenhuis in de lijst is het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. De AD Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens over 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 38 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, operatiekwaliteit en de kwaliteit van de verpleging.

Klik HIER voor de volledige lijst of bekijk de locatie van jouw ziekenhuis op deze kaart.