Volledig scherm
Voorbeeld van beveiliging bij een Eerste Hulp post, in dit geval bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. © OlafSmit

Ziekenhuisbeveiligers vaker opgepiept om agressie

DOETINCHEM/ NIJMEGEN - Ziekenhuizen in de regio moeten het eigen personeel steeds vaker beschermen tegen agressieve patiënten. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zag de afgelopen zes jaar het aantal oproepen voor de inzet van beveiliging  bij calamiteiten zelfs verviervoudigen.

Beveiligers in het Achterhoekse ziekenhuis moesten in 2018 207 keer uitrukken: in 2012 was dat ‘slechts’ 54 keer. Dit jaar zal het aantal oproepen ongeveer net zo hoog uitkomen als in 2018, voorspelt veiligheid Bert Wierenga.  Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in het ziekenhuis. 

Volgens Wierenga is het Slingeland ziekenhuis echt geen uitzondering.  ,,Ik zie het op meer plekken gebeuren. Mensen hebben volgens mij steeds vaker een kort lontje. Dat ze denken: ik wil nú worden geholpen.’’

De intensiteit van de agressie neemt volgens hem toe, net als het aantal gevallen waarbij drugs of alcohol de oorzaak blijven van verbale of fysieke agressie.

Gevoel van onveiligheid bij ziekenhuispersoneel

Ook het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede merkt een stijgende lijn in het aantal gevallen waarbij ziekenhuispersoneel een beroep doet op de eigen beveiligingsdienst, zegt een woordvoerder.

,,Precieze cijfers hebben we niet, maar de agressie op de spoedeisende hulp neemt toe.’’ Waarmee ook het gevoel van onveiligheid meer en meer de kop opsteekt, ook op andere afdelingen. Om de medewerkers een veilig gevoel terug te geven, zijn er in het ziekenhuis meer beveiligers aanwezig.

Het Edese ziekenhuis heeft goed contact met de wijkagent. ,,Als er een melding van agressie is gedaan, komt de wijkagent vaak de volgende dag al langs om de aangifte op te nemen’', aldus de woordvoerder.

,,Zo voelen medewerkers zich ook meer gehoord.’’ Ook in Doetinchem doen ze aangifte ‘als het nodig is', stelt Wierenga.

Iedere dag op meldingen af

In het Radboudumc in Nijmegen zien ze een toename van agressie - zowel verbaal als fysiek - op de spoedeisende hulp en andere ziekenhuisafdelingen. ,,Onze beveiliging gaat iedere dag op meldingen af’’, aldus een woordvoerder.

De politie zegt geen specifieke cijfers te hebben over hoe vaak er bijstand verleend moet worden vanwege agressie of ongeregeldheden bij het ziekenhuis. 

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
7-0
SpakenburgSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE(WNS)
EINDE
2-2
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
0-2
VitesseVIT
away logo