Volledig scherm
Zicht op de A35 met de aansluiting op de Westerval. Vanaf de kant van de brouwerij van Grolsch komt er een half klaverblad om een aansluiting te maken op de N18. Foto: Wouter Borre

Zo komt de nieuwe N18 eruit te zien (video)

GROENLO - Na heel veel discussie over de nieuwe N18 van Groenlo naar Enschede gaat vrijdag officieel de schop de grond in. Bouwconsortium Noaber18 werkt tot 2018 aan de vernieuwde Twenteroute. Bekijk hier een video van de route en lees alles over de duizelingwekkende cijfers.

De vernieuwing N18 is een infrastructureel avontuur van enorme omvang.

18.500 vrachtwagens
De kans is klein dat we een project van dit formaat deze eeuw nog overtreffen, voorspelt Thijs Scheres van Rijkswaterstaat. De nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede wordt 27 kilometer lang. De resterende 17 kilometer tussen Groenlo en Varsseveld wordt verbreed. Scheres: „We laten ook 45 kilometer onderliggend wegennet aanleggen”. Er wordt in totaal 370.000 ton asfalt gesmeerd, zo’n 18.500 vrachtwagens vol.

336 miljoen euro
Het project van 336 miljoen euro is ingrijpend. De infrastructuur, maar ook de sociale structuur gaan volledig op de schop. Tientallen families moesten verhuizen voor de nieuwe weg. En mensen die nu zo bij hun buur op de koffie kunnen, moeten straks enkele kilometers omrijden. Ter vergelijking: er wordt tot 2028 ook gewerkt aan de verbreding van de A1 tussen Azelo en Deventer, maar dat kan gewoon in de bestaande ruimte.

80 percelen met woningen en schuren
Bij de N18 daarentegen had Rijkswaterstaat driehonderd dossiers over grondaankoop. Op tachtig percelen stonden woningen en schuren, waarvan het gros al is gesloopt. De grondaankopen en schadevergoedingen zijn de grootste kostenpost. Scheres: „Bij tien van de driehonderd dossiers kwam het tot onteigening. In de meeste gevallen zijn we er gelukkig goed uitgekomen.”

Meer bomen
In totaal wordt 30 hectare aan bomen gekapt, maar daarvoor in de plaatst komt 59 hectare terug. Of er nog meer cijfers zijn? Jazeker!

Op het traject komen 22 bruggen, tunnels en viaducten. Er zijn in totaal 1.000 boorpalen nodig met een lengte van 13.000 meter. Er wordt 12.000 kubieke meter beton gebruikt en 40 kilometer geleiderail. Verder wordt 22 kilometer aan wildraster aangebracht.

300 medewerkers
Noaber18, de aannemerscombinatie van Volkerinfra PPP en Dutch Infrastructure Fund (DIF), werkt tijdens de bouw met 300 medewerkers aan de N18. De komende kwart eeuw is de combinatie ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Vooruitlopend daarop voert Noaber18 dit weekend onderhoudswerkzaamheden uit bij de afrit Enschede-West. Vanaf vrijdag 19.00 uur tot en met maandag 05.00 uur is de oprit voor verkeer in de richting van Duitsland en de afrit voor verkeer uit de richting van Hengelo afgesloten. Het wordt omgeleid naar de af- en oprit Hengelo-Zuid en Enschede.

animatie gemaakt door Rijkswaterstaat