Volledig scherm
© Thinkstock

Zonder echte Zwarte Piet is er geen intocht in Tiel

TIEL -Tijdens de intochten van Sinterklaas blijft Zwarte Piet zwart. Roetveegpieten tref je over twee weken niet aan in Rivierenland.De hulp van Sinterklaas blijft bij de belangrijkste intochten in Rivierenland zwart. Dat leert een rondgang langs de organiserende comités.

Mark van Peppel is sinds vorig jaar een van de organisatoren van de intocht in Opheusden.

Uitslag
De discussie over Zwarte Piet leeft, maar de uitslag stond al vast. „We hebben een vaste groep van tien pieten. Die haken af als ze niet zwart mogen zijn. Net als onze sponsoren.”In Buren vinden ze het vooral ‘een hoop heisa’. „Zwarte Piet wordt gediscrimineerd. Daar doen wij niet aan mee”, zegt Frank Stap.

Besluit
Piet blijft ook in Culemborg zwart. „Dat besluit werd breed gedragen. In het comité en door de vijftig pieten”, weet Anja Elands. Het wordt een traditionele intocht. „De sint komt aan met de boot en hij stapt ook op een wit paard.” Een cantate moet na de ontvangst door de burgemeester voor spektakel zorgen. „We rekenen op een koor van honderd kinderen. Er is een jeugdorkest, mannenkoor OBK zingt en Sinterklaas krijgt ook een rol.”