Volledig scherm
Foto: GPD

Zorgen om uitbraak snotziekte bij kippen in Brabant

SINT HUBERT -De bacterie die snotziekte bij kippen veroorzaakt,waart na Limburg nu ook door Zuidoost-Brabant. Kippen worden ernstig verkouden en kunnen andere vogels besmetten.

Pluimveehouders in houden deze dagen hun dieren extra goed in de gaten. Er is in Brabant, waar in totaal meer dan 28 miljoen kippen zijn, de besmettelijke acute snot geconstateerd.

Financiële strop
Een dikke kop, gezwollen lellen en een gezwollen ooglid. Het zijn nachtmerries voor een pluimveehouder met zijn stallen vol leghennen. Want een uitbraak van acute snot betekent een financiële strop.

Besmettingen
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat er de afgelopen twee maanden vier nieuwe acute snotbesmettingen zijn geconstateerd. In drie gevallen gaat het volgens de GD om hobbypluimvee en in één geval om een commercieel hennenbedrijf.

Waar dat bedrijf gevestigd is maakt de GD niet bekend. Wel dat het ergens in Noord-Limburg of Oost-Brabant gevestigd is. Vast staat wel dat de besmette hobbykippen uit Noord-Brabant komen.

Lees meer over de snotziekte in de papieren krant, editie Maasland van 17/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.