Volledig scherm
© ANP

Zorginstellingen ernstig in de knel

ARNHEM/EDE - Zorginstellingen dreigen ernstig in de knel te komen door een tekort aan personeel. Als er niets verandert, is er in deze regio in 2021 behoefte aan 6500 verpleegkundigen. Landelijk gaat het om een tekort van 100.000 medewerkers.

Dat maakt de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Midden-, Zuid- en West-Gelderland (WZW) morgen bekend tijdens een symposium in Ede. Daar wordt ook gesproken over een plan om de grootste problemen aan te pakken.

Tekort hoogopgeleid personeel

In de regio’s Arnhem, Ede, Nijmegen en Rivierenland is sprake van een toename van het aantal studenten verpleegkunde, maar het tekort aan met name hoogopgeleid personeel kan niet worden opgevangen. Een groot probleem, want door de toenemende vergrijzing zal de vraag naar complexe zorg in bijvoorbeeld ziekenhuizen en revalidatiecentra de komende jaren alleen maar groeien.

Veel instellingen in de regio komen nu al handjes tekort. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft bijvoorbeeld nu al 23 vacatures, waarvan enkele voor gespecialiseerde functies als intensivecareverpleegkundige moei lijk vervuld kunnen worden. Het Rad boud umc in Nijmegen gebruikt komend kwartaal dertig bedden minder omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is.

Beloning voor inbreng nieuwe kracht

Bij woonzorgcentrum Het Schild in Wolfheze is de nood zo hoog dat de directie 250 euro biedt voor mensen die een nieuw personeelslid aanbrengen. De instelling voor blinde en slechtziende ouderen heeft nog werk voor acht tot tien verzorgenden. Het Schild heeft besloten om tijdelijk een rem te zetten op de opname van bewoners met een zware zorgbehoefte.

WZW hoopt met een actieplan het tij te kunnen keren. De uitdaging is volgens de vereniging om voldoende medewerkers op te leiden, bij te scholen en te behouden. Ze wil dat bereiken met goed werkgeverschap, innovatie in opleiden, het verhogen van de instroom- en opleidingscapaciteit en verbeteren van de beeldvorming van werken in de zorgsector.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.