Volledig scherm
© Thinkstock

Zoveel hielden gemeenten over door zorggeld niet uit te geven

ARNHEM/ NIJMEGEN -Gemeenten bezuinigen massaal op de zorg, maar ondertussen houden ze miljoenen over aan de door het rijk beschikbaar gestelde budgetten. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gepubliceerd.

Op twee gemeenten na hebben vorig jaar alle gemeenten in Gelderland zorgbudget overgehouden.

Zorgbudget
Sinds begin 2015 zijn de Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, de ondersteuning van ouderen en mensen met een beperking en de begeleiding van werklozen. Ze krijgen daarvoor geld van de rijksoverheid. Maar het zorgbudget is bij lange na niet opgegaan.

Ede
Ede spant de kroon; van de toegekende 92 miljoen euro voor ‘Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning’ hield die gemeente vorig jaar ruim 13 miljoen over. Een woordvoerder zegt dat in 2015 minder inwoners dan verwacht een beroep hebben gedaan op zorg. „Bovendien waren de aantallen cliënten die door het rijk werden aangeleverd bij de gemeente onjuist en klopte ook vaak de aard van de aandoening niet. Het daadwerkelijke aantal klanten was lager dan het aantal waarvoor we een vergoeding kregen”, stelt hij.

5 miljoen
Ook gemeenten als Arnhem, Berkelland, Veenendaal, Rheden en Tiel hielden vorig jaar meer dan 5 miljoen aan zorgbudget over. Andere Gelderse gemeenten kenden ook een overschot, variërend van een paar ton tot enkele miljoenen.

De gemeenten Gennep (Limburg) en Mill en Sint Hubert (Brabant) hadden niet genoeg aan het toegekende zorgbudget; daar moest er een paar 100.000 euro bij.Kunt u via de gemeente de zorg voor uw kind/partner/familielid maar moeilijk gefinancierd krijgen, maar blijken ze wel nog afdoende zorgbudget te hebben, dan komen wijgraag in contact met u. Mailen kan op online@gelderlander.nl

Wilt u weten hoeveel miljoen, enwelk percentage van het budget, in uw gemeente is uitgegeven, kijk dan in onderstaande interactieve kaarten. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaarten.