Volledig scherm
Marilyn A-Kum (links) met Lorna Doran. Foto: Rolf Hensel.

'Zwarte Piet in Arnhem moet echt anders'

ARNHEM - Lorna Doran maakte deze week indruk door in de Arnhemse gemeenteraad te vertellen over haar negatieve ervaringen met Zwarte Piet. Volgens Mbo-docente vindt dat Zwarte Piet er anders uit moet gaan zien.

De docente, geboren op Curaçao, was niet zomaar in de raadszaal.

Onderwerp
Ze wist dat haar vriendin, PvdA-raadslid Marilyn A-Kum, samen met haar GroenLinks-collega Cathelijne Bouwkamp de verschijningsvorm van Zwarte Piet in Arnhem aan de orde zou stellen. De uitkomst was in zekere zin teleurstellend: de zwarte pieten zullen bij de intocht van de Sint ook weer bruin zijn.

Discussie
De stichting 'Die blide incomst van Sinterniclaesz' wil wel met de twee in gesprek. En bij de 39 basisscholen van het bestuur DeBasisFluvius krijgt Zwarte Piet in de loop van de komende drie jaar een gedaanteverandering. Doran vertelt hoe moeilijk het voor haar was om deze zaak in de gemeenteraad aan de orde te stellen. „Ik wil mijn relatie met andere mensen goed houden. Ik ben blij als we als vrienden uiteen gaan, als we over Zwarte Piet hebben gepraat. Maar eigenlijk is dat onvoldoende. Hij moet zijn zwarte kleur verliezen."

In de Arnhemse editie van De Gelderlander en in de e-paper van zaterdag een interview met Doran en A-Kum over hun ervaringen met Zwarte Piet.