Volledig scherm
© Thinkstock

Zwemclubs groeien uit zwembad in Bemmel

BEMMEL - Zwemclubs in Lingewaard zijn sterk gegroeid sinds ze het zwembad in Bemmel als thuisbasis hebben. Dat bad loopt ruim 6 jaar na de opening tegen de grenzen van zijn capaciteit aan, waardoor zeker veertig leden van zwem- en polovereniging Thetis uit Gendt voor trainingen uitwijken naar water in Westervoort en Zetten.

Zwemclub De Ward uit Bemmel houdt zijn wedstrijden ook in Westervoort (of in Nijmegen), maar dat is volgens voorzitter Antwan van Engen omdat het eigen bad niet over tribunes beschikt. Qua trainingen kan de club in de avonduren niet uitbreiden.

„Maar wij lossen dit op door jeugd op donderdagochtend te laten trainen.” Voor Thetis is dit geen optie omdat deze club overwegend volwassen leden heeft, ruim 200 in totaal. De Ward telt zo'n 220 leden.

Oplossing
Thetis noemt het afschaffen van vrij zwemmen in de avonduren als oplossing, maar badmanager Leo Kelders ziet daar niets in. „Mensen die overdag werken, moeten ook kunnen zwemmen. Die bieden we nu 3 uur in totaal verdeeld over twee avonden. Een bad erbij bouwen, lijkt me te hoog gegrepen voor Lingewaard. Die kosten haal je er niet uit."

Politiek
De kwestie heeft de aandacht van de politiek. Margareth Bouwmeister van Lokaal Belang Lingewaard gaat aandringen op een gesprek tussen de gemeente en exploitant Laco. „Het bad is speciaal groter gebouwd om eigen clubs onderdak te bieden en om bewegen te stimuleren, dan kan dit niet zo blijven.”