1. Het (nood)lot
  PREMIUM

  Het (nood)lot

  Over het 'lot' hoor je weinig meer. Over het 'noodlot' nog minder. Dat zijn blijkbaar dingen van de oude Grieken, toen het nog kon gebeuren dat je ongewild en onwetend je vader vermoordde en vervolgens even ongewild en onwetend je moeder trouwde. Het lot schijnt nog wel te bestaan, maar het komt ons moderne mensen niet meer van pas. En als het ons treft, geven we het een andere naam om het minder erg te laten lijken. We geloven liever in de maakbaarheid der dingen die ons voor het lot behoedt.
 1. Zegeningen
  PREMIUM
  Column

  Zegeningen

  Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.
 1. Klimaat
  PREMIUM
  Column

  Klimaat

  De afgelopen meimaand had wat mij betreft gerust een half jaar mogen duren, de klimaatverandering ten spijt. Al die regen en hitte, kwamen mij prima uit. Dat gold vooral voor de topkwaliteit van de meiregen: recht uit de lucht, van een ongekende malsheid, intensiteit, dikdruppeligheid en alles doordringende natheid. Daar kwam nog de vroege avondzwoelte bij, zodat je lang buiten kon zitten om vervolgens de nacht niet onder, maar op de dekens door te brengen. Als ik gelijk heb - wat zelden voorkomt - zijn er dit jaar wat meer zwaluwen en trouwens ook wat meer mussen. Er is dus nog hoop!

Columns