Als het in Den Bilt regent, druppelt het in het hele land

columnIn het deel van Nederland waar ik woon, hebben de afgelopen weken minstens drie hittegolven gewoed. Maar dat zijn geen echte hittegolven omdat op dat stuk De Bilt de maat aller dingen is. Wat daar gemeten wordt, is wet, omdat het KNMI er z'n hoofdkantoor heeft en dus vandaaruit de wereld waarneemt. Eigenaardig! 

Daar huizen de geleerde heren die opeens zeggen dat we in de toekomst nog veel meer en veel hetere hittegolven krijgen en dat de recordzomer van dit jaar kattenpis is in vergelijking met wat ons de komende jaren te wachten staat. Overigens zitten daar ook de geleerde heren die het vorig jaar nog beweerden dat onze toekomst wordt beheerst door wolkbreuken, onweders en wateroverlast.

  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns