Als het in Den Bilt regent, druppelt het in het hele land

columnIn het deel van Nederland waar ik woon, hebben de afgelopen weken minstens drie hittegolven gewoed. Maar dat zijn geen echte hittegolven omdat op dat stuk De Bilt de maat aller dingen is. Wat daar gemeten wordt, is wet, omdat het KNMI er z'n hoofdkantoor heeft en dus vandaaruit de wereld waarneemt. Eigenaardig! 

Daar huizen de geleerde heren die opeens zeggen dat we in de toekomst nog veel meer en veel hetere hittegolven krijgen en dat de recordzomer van dit jaar kattenpis is in vergelijking met wat ons de komende jaren te wachten staat. Overigens zitten daar ook de geleerde heren die het vorig jaar nog beweerden dat onze toekomst wordt beheerst door wolkbreuken, onweders en wateroverlast.

  1. Het (nood)lot
    PREMIUM

    Het (nood)lot

    Over het 'lot' hoor je weinig meer. Over het 'noodlot' nog minder. Dat zijn blijkbaar dingen van de oude Grieken, toen het nog kon gebeuren dat je ongewild en onwetend je vader vermoordde en vervolgens even ongewild en onwetend je moeder trouwde. Het lot schijnt nog wel te bestaan, maar het komt ons moderne mensen niet meer van pas. En als het ons treft, geven we het een andere naam om het minder erg te laten lijken. We geloven liever in de maakbaarheid der dingen die ons voor het lot behoedt.

Columns