Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Joost Hoving

De tijd

ColumnDe wintertijd wordt afgeschaft. Dat vond ik niet zo'n goed nieuws, omdat ik het verzetten van de klok altijd een mooie en tot nadenken stemmende verplichting heb gevonden. Eind maart en eind oktober werd ik even gedwongen over het raadsel van de tijd na te denken, de tijd die onveranderlijk is, maar met de wijzers van de klok toch kan worden gemanipuleerd.

In feite kan alleen de menselijke beleving van de tijd worden gemanipuleerd. Maar de zon, het licht en de dagen trekken zich daar niks van aan. De tijd gaat gewoon verder met verstrijken, wat er ook gebeurt. 

  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns