Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Joost Hoving

De tijd

ColumnDe wintertijd wordt afgeschaft. Dat vond ik niet zo'n goed nieuws, omdat ik het verzetten van de klok altijd een mooie en tot nadenken stemmende verplichting heb gevonden. Eind maart en eind oktober werd ik even gedwongen over het raadsel van de tijd na te denken, de tijd die onveranderlijk is, maar met de wijzers van de klok toch kan worden gemanipuleerd.

In feite kan alleen de menselijke beleving van de tijd worden gemanipuleerd. Maar de zon, het licht en de dagen trekken zich daar niks van aan. De tijd gaat gewoon verder met verstrijken, wat er ook gebeurt. 

  1. Het (nood)lot
    PREMIUM

    Het (nood)lot

    Over het 'lot' hoor je weinig meer. Over het 'noodlot' nog minder. Dat zijn blijkbaar dingen van de oude Grieken, toen het nog kon gebeuren dat je ongewild en onwetend je vader vermoordde en vervolgens even ongewild en onwetend je moeder trouwde. Het lot schijnt nog wel te bestaan, maar het komt ons moderne mensen niet meer van pas. En als het ons treft, geven we het een andere naam om het minder erg te laten lijken. We geloven liever in de maakbaarheid der dingen die ons voor het lot behoedt.

Columns