Volledig scherm
PREMIUM
AFGEKOCHT DG DE GELDERLANDER columnist columnisten AD en Regiobladen. Foto Joost Hoving © Foto Joost Hoving

Generaties

ColumnEen op de drie ouderen schuwt het openbaar vervoer, vooral de trein. Te veel gedoe. Te veel onzekerheid. Te ingewikkeld. Maar ook: te duidelijk en te logisch. Je hoeft niks te doen dan de aanwijzingen te volgen, de bordjes, de schermen, de dienstregelingen. De kaartjesautomaat wijst zichzelf. En wat je niet weet vind je op de Reisplanner.

Toch is de praktijk anders. Dat komt omdat veel oudere mensen als het ware over de rand van de nieuwe tijd zijn gekiept. Ze passen niet meer bij de vaardigheden die de tijd van hun eist. Ze verliezen het contact met de dingen die logisch lijken, maar dat in hun levenspraktijk niet meer zijn. De onverbiddelijke logica van de aanstormende tijd wordt niet meer als logisch ervaren of beleefd, hoe logisch die ook is.

  1. Het (nood)lot
    PREMIUM

    Het (nood)lot

    Over het 'lot' hoor je weinig meer. Over het 'noodlot' nog minder. Dat zijn blijkbaar dingen van de oude Grieken, toen het nog kon gebeuren dat je ongewild en onwetend je vader vermoordde en vervolgens even ongewild en onwetend je moeder trouwde. Het lot schijnt nog wel te bestaan, maar het komt ons moderne mensen niet meer van pas. En als het ons treft, geven we het een andere naam om het minder erg te laten lijken. We geloven liever in de maakbaarheid der dingen die ons voor het lot behoedt.

Columns