Volledig scherm
PREMIUM
AFGEKOCHT DG DE GELDERLANDER columnist columnisten AD en Regiobladen. Foto Joost Hoving © Foto Joost Hoving

Generaties

ColumnEen op de drie ouderen schuwt het openbaar vervoer, vooral de trein. Te veel gedoe. Te veel onzekerheid. Te ingewikkeld. Maar ook: te duidelijk en te logisch. Je hoeft niks te doen dan de aanwijzingen te volgen, de bordjes, de schermen, de dienstregelingen. De kaartjesautomaat wijst zichzelf. En wat je niet weet vind je op de Reisplanner.

Toch is de praktijk anders. Dat komt omdat veel oudere mensen als het ware over de rand van de nieuwe tijd zijn gekiept. Ze passen niet meer bij de vaardigheden die de tijd van hun eist. Ze verliezen het contact met de dingen die logisch lijken, maar dat in hun levenspraktijk niet meer zijn. De onverbiddelijke logica van de aanstormende tijd wordt niet meer als logisch ervaren of beleefd, hoe logisch die ook is.

  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns