Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Het glaasje

ColumnDe storm is geluwd, de hype weggeëbd. Wij ouderen zitten weer gerustgesteld achter ons dagelijkse glaasje. De berichten dat ieder glas ons een half uur van het leven kost, bleken niet te kloppen. Statistieken en cijfers over dat ene glas alcohol per dag blijken flauwekul te zijn, en hebben ook weinig praktisch nut.

De wetenschappelijke vraag zou moeten luiden waarom wij ouderen dat dagelijks glaasje drinken zonder ons over de gevolgen of de statistieken te bekommeren. Het moet gaan over de beleving van dat glas en het bijbehorende levensgevoel over hoop en verwachting, over wat was en wat zal zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns