Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Het glaasje

ColumnDe storm is geluwd, de hype weggeëbd. Wij ouderen zitten weer gerustgesteld achter ons dagelijkse glaasje. De berichten dat ieder glas ons een half uur van het leven kost, bleken niet te kloppen. Statistieken en cijfers over dat ene glas alcohol per dag blijken flauwekul te zijn, en hebben ook weinig praktisch nut.

De wetenschappelijke vraag zou moeten luiden waarom wij ouderen dat dagelijks glaasje drinken zonder ons over de gevolgen of de statistieken te bekommeren. Het moet gaan over de beleving van dat glas en het bijbehorende levensgevoel over hoop en verwachting, over wat was en wat zal zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Opstand
  PREMIUM
  Column

  Opstand

  De directeur van de Centrale Bank van India liet dezer dagen een merkwaardige waarschuwing horen: het kapitalisme gaat ten onder als het niet meer aandacht besteedt aan de gewone, maar ook steeds opstandiger wordende mens. Want die verzet zich met toenemende hardnekkigheid en agressiviteit tegen de wereldwijde machtsgreep van het grootkapitaal, de banken, de verstarde bureaucratieën, de mondiale IT-reuzen, de onbetrouwbare overheden, de onverzadigbare aandeelhouders, noem maar op.
 2. De zuivering
  PREMIUM
  Column

  De zuivering

  Het is Vastenavond, een van die eeuwenoude punten op de jaarkalender. Vroeger markeerden die het leven zelf. Je onderwierp je lijf aan de tucht van de veertigdaagse vasten die de kerkelijke voortzetting was van de heidense zuiveringsrituelen. Maar aan de vooravond van die grote schoonmaak van lijf en leden mocht je nog één keer uit je bol. En je mocht op het Narrenschip van overmaat en roes naar de ontnuchterende werkelijkheid van de eerste vastendag. Dat was de dag van het stof en de as waartoe je onherroepelijk zou wederkeren.

Columns