Het normale

Vrienden vinden mij oerconservatief. Waarom? Omdat ik van het normale houd. Het is vandaag 23 augustus. De sportzomer is godzijdank voorbij en daarmee de holle prietpraat over zaken waar wij ons gewoonlijk geen seconde druk over maken. Er zijn alweer scholen begonnen. De meeste mensen zijn terug van vakantie. De ontgroeningen grijpen om zich heen. Er staan weer files. De plicht roept. En de kopzorg is als vanouds.

Als mijn vrienden zeggen dat ik oerconservatief ben omdat ik van het normale houd, vraag ik hun altijd wat het normale is. Andermans conclusies kun je maar het beste met een vraag pareren. Wie vraagt, heeft altijd een voorsprong op diegene die vindt dat hij moet antwoorden. De vraag valt onder het normale. Het antwoord onder het abnormaal met al z'n gedoe en koude drukte. Vragen kost niks. Je kunt met een vraag grote onrust stoken en dan rustig afwachten wat er gebeurt. Dus: wat is normaal? Om daar iets verstandigs over te zeggen moet je weten wat abnormaal is.

Ik woon in een stad die volgens haar bestuurders moet 'bruisen'. Maar wat is bruisen? Dat blijkt nog een behoorlijk moeilijke vraag te zijn. En als het antwoord problematisch is, vraag ik plagerig wanneer het dan precies bruist. In plaats van een passend antwoord te krijgen, concluderen de bestuurders dat ik oerconservatief ben. Maar wat is oerconservatief? Zo blijf ik een lichte voorsprong houden door met mijn vragen enige verwarring te zaaien vanuit het veilige domein van het normale.

Het abnormale loopt over van risico's, vergissingen, verkeerde besluiten en misrekeningen. Het abnormale is de uitzondering op de regel en daar komt altijd heisa van. Want als de regel wordt opgeschort om een uitzondering mogelijk te maken, ontstaat er een ongeregelde situatie en begint iedereen zich de vraag te stellen waarom er geen regels zijn of waarom er de hand niet aan wordt gehouden.

Van de abnormale hulpeloosheid die door onbeantwoordbare vragen ontstaat, maak ik natuurlijk dankbaar gebruik door te vragen waarom er eigenlijk uitzonderingen worden gemaakt. Als alles in zijn normale doen is, zijn de dingen meteen veilig, zeker, vertrouwd en rustgevend. Het mag dan niet bruisen, maar het leeft in ieder geval, het is zichzelf. En dat is het beste waar je op mag hopen.

Maar wat is het beste? 'Goeie vraag', roepen mijn vrienden vertwijfeld als ze het antwoord niet weten en onzeker worden. Ik leg hen dan uit dat het veel voordelen heeft oerconservatief te zijn. En vragend door het leven te gaan, zonder antwoorden, zonder het abnormale. Want het antwoord bederft de lol en het abnormale verstoort de gemoedsrust.

Is dat oerconservatief? Goeie vraag!

Columns