Volledig scherm
PREMIUM

Het oude, moegestreden licht van half september

Column Jo WijnenMooi, dat oude, moegestreden licht van half september. Het zit tussen hoogzomer en midwinter in. Het opmerkelijke is dat je denkt dat die hoogzomer net voorbij is, maar dat die midwinter nog lang op zich laat wachten. Vergeet het maar: we zijn zowat halverwege de kortste en de langste dag.

Het licht drukt dat prachtig uit. Het mist de intense gloed van juni, maar heeft nog niet de kwetsbare bleekheid van december. Het kan nog mild en weelderig zijn, maar ook messcherp en genadeloos. Je moet tijd hebben om ernaar te kijken.

Toen ik nog werkte had ik uitgerekend in het najaar nooit tijd. De vakantie zat er net op. De opgedane vitaliteit baande zich een weg naar buiten. Ik had het druk, druk, druk. En dacht dat het zo moest. Voordat ik het wist ging ik in het donker naar het werk en kwam ik in het donker weer thuis. Het daglicht zag ik alleen in het weekeinde, maar dan had ik het ook druk.

Quote

De beste tijd van je leven is voorbij, is besteed en zelfs verbruikt omwille van....... Ja, van wat?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns