Hoe je bent

'Dit is hoe ik ben!', riep een van zichzelf vervulde BN'er die er prat op ging dat hij ongemakkelijk, dwars en onuitstaanbaar is. Dit is hoe ik ben! Wen er maar aan!

Ik las het met enige, maar lang niet met volledige instemming. Iedereen wil zijn hoe hij is en dicteert zichzelf daarom dwingend aan alle anderen. Ik vroeg mij af of ikzelf ook ben hoe ik ben. Ik geloof het niet helemaal. Want ik doe nogal eens wat water bij de wijn en schik een eindje op, zij het vaak met tegenzin. 

 1. Opstand
  PREMIUM
  Column

  Opstand

  De directeur van de Centrale Bank van India liet dezer dagen een merkwaardige waarschuwing horen: het kapitalisme gaat ten onder als het niet meer aandacht besteedt aan de gewone, maar ook steeds opstandiger wordende mens. Want die verzet zich met toenemende hardnekkigheid en agressiviteit tegen de wereldwijde machtsgreep van het grootkapitaal, de banken, de verstarde bureaucratieën, de mondiale IT-reuzen, de onbetrouwbare overheden, de onverzadigbare aandeelhouders, noem maar op.
 2. De zuivering
  PREMIUM
  Column

  De zuivering

  Het is Vastenavond, een van die eeuwenoude punten op de jaarkalender. Vroeger markeerden die het leven zelf. Je onderwierp je lijf aan de tucht van de veertigdaagse vasten die de kerkelijke voortzetting was van de heidense zuiveringsrituelen. Maar aan de vooravond van die grote schoonmaak van lijf en leden mocht je nog één keer uit je bol. En je mocht op het Narrenschip van overmaat en roes naar de ontnuchterende werkelijkheid van de eerste vastendag. Dat was de dag van het stof en de as waartoe je onherroepelijk zou wederkeren.

Columns