Mei

COLUMN - Mei mag dan eenendertig dagen tellen, hij is veruit de kortste maand die er is. Je kunt z'n vaart niet stuiten. Je pakt hem met beide handen vast - juist omdat hij de mooiste maand van het jaar is - maar hij glipt je weg, hij is voorbij voordat je het weet.

Mei is een illusie van bloei, groen, lente, nieuw leven, jeugd. De eenendertig dagen die hij duurt lijken op 1 mei nog eindeloos lang, maar blijken op 31 mei bedrieglijk kort te zijn. In april kun je nog wel eens een pas op de plaats maken en de tijd een halt toeroepen. In juni zijn de dagen gewoonlijk net zo lang als ze duren. Maar in mei neemt de tijd een loopje met je, hij houdt je voor de gek met al dat jonge groen, die pas gelegde eitjes, dat schitterende licht en die malse regen. Mei is te mooi om waar te zijn. Hij laat de tijd vliegen en daarom bestaat hij eigenlijk niet. Het is een maand die overgeslagen wil worden, juist omdat wij mensen hem overdreven veel aandacht geven.

Zelf heb ik geprobeerd listen te verzinnen om mei minstens zo lang te laten duren als hij in werkelijkheid is. Maar juist als ik probeer de dagen tot stilstand te brengen, blijk ik plotseling een week later te leven. Er is - kortom - geen beginnen aan. Mei hanteert op verbluffende manier de trukendoos van de tijd. Hij draagt de boodschap uit dat het mooiste leven tegelijk het kortste is. Het is net alsof hij wil zeggen dat wij mensen onszelf hogelijk bedriegen door alleen maar van hem te willen genieten. Dus tikt hij ons op de vingers door zich zo mooi, maar tegelijk ook zo kort mogelijk te houden.

Vorig jaar bedacht ik een nieuwe en slimme aanpak die overigens totaal mislukte. Ik dacht: als mei de indruk wekt niet te bestaan, heb ik het volste recht te doen alsof hij er niet is. Dus keur ik hem geen blik waardig. Ik negeer hem. Maar het verging mij zoals het mij altijd vergaat als ik een onweerstaanbaar mooie vrouw zie: ik wil niet naar haar kijken in de hoop dat ze daardoor nog mooier wordt. Maar in plaats van mij zedig van haar af te wenden, werp ik toch een heimelijke en verboden blik op haar.

Die wordt mij, arme zwakkeling, natuurlijk meteen fataal. Want zodra ik kijk - hoe kort dan ook - lost de mooie vrouw onmiddellijk op in het geheim van haar schoonheid en in de vergeefsheid van de illusies die ik mij over haar maak. Met de maand mei is het niet anders. Ik neem mij heilig voor hem geen blik waardig te gunnen. Maar als ik toch de onvermijdelijke domheid bega een oogje op te slaan, blijkt hij al wekenlang voorbij te zijn.

Columns