Volledig scherm
PREMIUM
Jo Wijnen. © Foto Joost Hoving

Natuurwetten

columnNog steeds warm, zeker in de streek waar ik woon. Vroeger kon ik het gewoon over het weer hebben. Weer was toeval. Zo nu en dan kwakkelde het, was het bloedheet of ijskoud, drijfnat of kurkdroog. Over het klimaat sprak niemand. Dat is nu anders.

Als ik het over het weer heb - en dat doe ik vaak omdat ik het uit liefhebberij van dag tot dag volg - gaat het tegelijk over het klimaat en meer nog over de verandering ervan. Die verandering zou zich op een bepaalde manier voltrekken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns