Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Joost Hoving

Oorlog

ColumnVoetbal is oorlog, schijnt Rinus Michels zaliger ooit te hebben gezegd. Maar voor hetzelfde geld had hij ook kunnen zeggen dat voetbal vrede is. Het mag dan zijn dat er wat rode kaarten worden uitgedeeld en dat een stelletje losgeslagen hooligans amok maakt, maar het grootste deel van de wereldbevolking zit vredig met een pilsje voor de buis en kijkt toe hoe het WK voetbal zich ontrolt.

Het komt erop neer dat de wereld een paar weken stilstaat, al houden de terroristen hun bomgordels gewoon om en blijven de hackers en cybercriminelen verbeten achter hun beeldschermen zitten.

  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns