Opgewektheid

Het mag dan zijn dat ik weinig op heb met allerlei theorieën over de zogenaamde 'levenskunst', maar ik maak graag een uitzondering voor de Duitse filosoof Wilhelm Schmid. Schmid is een diepgravend en hoogst verstandig man die zich niet op sleeptouw laat nemen door het modieus gebazel over bijvoorbeeld geluk, eeuwige jeugd en altijddurende vitaliteit.

Er kan een mens van alles overkomen waar geen genezing, geen therapie en geen remedie voor bestaat. Dus richt Schmids 'levenskunst' zich vooral op de onverbiddelijke realiteit van de dingen, en op de vraag hoe daar mee om te gaan. Dat is inderdaad een opgave, een uitdaging, een kunst.

Schmid heeft het ook over het nut en de noodzaak van wat hij de 'opgewektheid' noemt. Opgewektheid vereist realiteitszin, nuchterheid, wijsheid en beschouwelijkheid, vier weinig populaire geesteshoudingen. Ik schrijf erover omdat ik afgelopen week een NRC-interview las met de veelgelezen denker Yuval Noah Harari. Harari zei: 'We zullen veel meer moeite moeten doen om ons bewustzijn te begrijpen. Het oudste advies dat bestaat: ken uzelve! Mensen zijn vooral zo makkelijk te manipuleren omdat ze zichzelf niet goed kennen. Ze vertrouwen op alles wat in hun geest omhoog plopt'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Opstand
  PREMIUM
  Column

  Opstand

  De directeur van de Centrale Bank van India liet dezer dagen een merkwaardige waarschuwing horen: het kapitalisme gaat ten onder als het niet meer aandacht besteedt aan de gewone, maar ook steeds opstandiger wordende mens. Want die verzet zich met toenemende hardnekkigheid en agressiviteit tegen de wereldwijde machtsgreep van het grootkapitaal, de banken, de verstarde bureaucratieën, de mondiale IT-reuzen, de onbetrouwbare overheden, de onverzadigbare aandeelhouders, noem maar op.
 2. De zuivering
  PREMIUM
  Column

  De zuivering

  Het is Vastenavond, een van die eeuwenoude punten op de jaarkalender. Vroeger markeerden die het leven zelf. Je onderwierp je lijf aan de tucht van de veertigdaagse vasten die de kerkelijke voortzetting was van de heidense zuiveringsrituelen. Maar aan de vooravond van die grote schoonmaak van lijf en leden mocht je nog één keer uit je bol. En je mocht op het Narrenschip van overmaat en roes naar de ontnuchterende werkelijkheid van de eerste vastendag. Dat was de dag van het stof en de as waartoe je onherroepelijk zou wederkeren.

Columns