Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Joost Hoving

Zegeningen

ColumnVolgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Inderdaad, pas als de drie zegeningen er niet meer zijn, weet je wat je mist. Dat geldt trouwens ook voor geluk. Je wilt gelukkig zijn. Maar je weet pas achteraf wanneer en in welke mate je het was. Is het geluk er, dan zie je het over het hoofd omdat je het als vanzelfsprekend beschouwt. De betekenis van bijvoorbeeld rijkdom en roem dringt pas tot je door als je bedelarm en totaal vergeten bent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns