Zomer

De onafzienbaar lange zomer heeft iets vreemds in mij veroorzaakt: heimwee. Het heeft zich zo diep in mijn bestel genesteld, dat ik de zomer niet meer kwijt wil, hem wil vasthouden. Want wekenlang was daar iedere morgen de zon, het licht, de helderheid, de warmte die langzaam hitte werd. En iedere avond wilde de dag van geen wijken weten en deed er uren over om nacht te worden. 

Voor het eerst in mijn leven kreeg de zomer iets vanzelfsprekends, iets waar ik niet aan mocht twijfelen. Geen gekwakkel of gemiezer. Geen dreigende luchten of laaghangende wolken.

  1. Zegeningen
    PREMIUM
    Column

    Zegeningen

    Volgens de oude, grimmige, dwarse, nurkse, sarcastische, maar ook wijze Arthur Schopenhauer (1788-1860) zijn jeugd, gezondheid en vrijheid de drie zegeningen van het leven. Maar hij vond dat we ons pas van die zegeningen bewust worden als we ze niet meer hebben. 'Ons bestaan is op die momenten het gelukkigst als we er het minst van merken', schrijft hij. Want als je gezond bent, sla je er geen acht op. Als je jong bent heb je het niet in de gaten. En als je vrij bent heb je er geen weet van.

Columns