EU verbruikte 20 procent minder gas dan in afgelopen jaren, Finland bespaarde het meest
De Europese Unie heeft van augustus tot en met november ruim 20 procent minder aardgas verbruikt dan het gemiddelde voor die periode in voorgaande jaren. De 27 lidstaten spraken na de Russische inval in Oekraïne af om het gasverbruik met zeker 15 procent te verminderen om een acuut tekort aan de brand- en grondstof te voorkomen.
Nederland voldeed ruimschoots aan die doelstelling en verminderde het verbruik met ongeveer een derde. Het meest bespaarde Finland, waar huishoudens en bedrijven ruim de helft minder gas gebruikten dan het gemiddelde tussen 2017 en 2021. Na de Finnen waren de Letten en Litouwers de grootste bespaarders, met bezuinigingen van respectievelijk 43 en bijna 42 procent.
Twee landen van de EU, Malta en Slowakije, verbruikten de afgelopen maanden juist meer gas dan in de voorbije jaren. Zes andere lidstaten minderden hun gasverbruik wel, maar haalden de doelstelling van 15 procent niet.
Gasprijs daalt
Bovendien werd vandaag bekend dat de gasprijs opnieuw is gedaald als gevolg van het warmere weer in grote delen van Europa, waardoor de vraag naar de brandstof afneemt. Ook proberen handelaren in te schatten wat de impact is van het prijsplafond voor gas, dat volgend jaar in de Europese Unie van kracht wordt.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs dinsdagochtend met dik 4 procent tot 104 euro per megawattuur gas. Aan het begin van december schoot de gasprijs nog omhoog door de vrees voor een hoger gasverbruik door het koudere weer en het aanspreken van de gasvoorraden.
Marktkenners van Bloomberg Intelligence verwachten dat het gasverbruik in Europa in 2022 met meer dan 50 miljard kubieke meter zal afnemen. Dat is de scherpste daling ooit. Het lagere verbruik wordt naast het warmere weer veroorzaakt door maatregelen van consumenten en bedrijven om minder gas te gebruiken vanwege de hoge prijzen.
Afhankelijk
Voordat de oorlog in Oekraïne begon was Europa voor een groot deel van het gas afhankelijk van Rusland. Maar het Kremlin zette gasleveringen steeds meer als drukmiddel in vanwege de Europese steun voor de Oekraïners. De besparing van EU-landen moet voorkomen dat bijvoorbeeld ziekenhuizen of andere belangrijke instellingen ineens zonder gas komen te zitten als er geen Russisch gas meer binnenkomt. Om diezelfde reden spraken lidstaten een minimale vulgraad voor gasopslagen af.
Bekijk onze video’s over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over opschaling naar ‘droogtefase 2’: dan is er officieel landelijk sprake van ‘feitelijk watertekort’, wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over de verdeling van water. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
De prijzen voor energie schoten de lucht in. Wat is de prijs voor gas, elektriciteit en brandstof nu? En hoe staat het met de gasvoorraad? Deze grafieken geven antwoord. -
EU-landen drukken gasprijsplafond door ondanks bezwaren Nederland
De Europese Unie krijgt een prijsplafond voor gas. De bezwaren van onder andere Nederland tegen de limiet om pieken in de gasprijs tegen te gaan zijn nog niet weggenomen, maar de andere EU-landen hebben het plan doorgedrukt. -
Video
Klimaatverandering: wanneer komt Nederland onder water te staan?
Deze maand komen de Verenigde Naties weer samen om met elkaar te praten over klimaatverandering tijdens COP27, een belangrijke vergadering voor Nederland. Ons land ligt namelijk onder zeeniveau, en met de huidige veranderingen in het klimaat is er een kans dat ons land deels onder water komt te liggen.
-
PREMIUM6
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Jongeren teleurgesteld over klimaattop: ‘De verkeerde mensen zaten daar aan tafel’
Super hoor, dat compensatiefonds voor ontwikkelingslanden, maar hoe zit het met de extra maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken? Erg teleurstellend vindt de generatie die het meest wordt geconfronteerd met de klimaatgevolgen.