Klimaatschade voor het eerst officieel op agenda klimaattop, waar ontwikkelingslanden al lang voor pleiten
Schade die het gevolg is van klimaatverandering wordt voor het eerst een officieel bespreekpunt op de klimaattop die zondag is begonnen. Dat werd duidelijk tijdens de openingssessie van de VN-top in Sharm-el-Sheikh.
Tijdens eerdere klimaatconferenties werd ook wel veel over ‘verlies en schade’ gesproken, maar toen was het geen formeel onderhandelingsthema. Dat gaat nu veranderen. Vooral ontwikkelingslanden die compensatie willen van rijke landen, hebben hier jaren voor gepleit. Over de exacte bewoordingen van het agendapunt is veel discussie vooraf geweest.
Uiteindelijk is afgesproken dat wordt gesproken over ‘financieringsregelingen’ voor verlies en schade. De invulling van zulke regelingen is nog onduidelijk. Welke resultaten het gaat opleveren dat ‘verlies en schade’ (loss and damage) nu officieel op de agenda staan, valt nog niet te zeggen. Dat er formeel over wordt gesproken, komt doordat de Europese Unie en de Verenigde Staten hun verzet daartegen hebben gestaakt. Dat betekent echter niet dat ze direct een fonds zullen optuigen om arme landen te helpen met schadeherstel na overstromingen, orkanen of ander natuurgeweld dat mogelijk samenhangt met de opwarming van de aarde.
Voor de kosten opdraaien
Westerse landen waren tot nog toe nooit bereid om op te draaien voor de kosten waar arme landen mee te maken krijgen als ze bijvoorbeeld worden getroffen door extreme droogte of overstromingen.
Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat extreem weer vaker voorkomt door klimaatverandering en dat de zeespiegel stijgt door de opwarming. Mocht er inderdaad een fonds komen voor de schade die dat veroorzaakt, dan is nog de vraag hoe een verband met klimaatverandering dient te worden aangetoond.
Eurocommissaris Frans Timmermans noemt het ‘heel goed’ dat klimaat gerelateerde schade nu een officieel bespreekpunt is geworden. ,,De klimaatcrisis heeft een impact die verder gaat dan wat kwetsbare landen alleen aankunnen”, reageert Timmermans op het besluit dat hierover aan het begin van de top werd genomen.
Uitstoot terugschroeven
Het bespreekbaar maken van vergoedingen voor landen die de gevolgen van de opwarming het hardst voelen, is een steeds hardere eis van ontwikkelingslanden geworden. Ze wijzen er vaak op dat ze zelf amper hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen die de problemen veroorzaakt. Als er helemaal niet over wordt gesproken, wordt het moeilijker om deze landen zover te krijgen om ook hun uitstoot fors terug te schroeven.
,,We hebben oplossingen nodig die tegemoetkomen aan de diverse behoeften en een snelle opschaling van de steun mogelijk maken aan hen die dit het hardst nodig hebben”, aldus Timmermans.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Droogte neemt toe: mogelijk crisisteam en afspraken over verdeling water
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over opschaling naar ‘droogtefase 2’: dan is er officieel landelijk sprake van ‘feitelijk watertekort’, wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over de verdeling van water. -
PREMIUMPiekbelasters
Opeens was de koeienstal leeg: Gert en Rianne laten zich met gemengde gevoelens uitkopen
Terwijl ze in Den Haag in spanning wachten op de lijst met grote stikstofuitstoters van minister Van der Wal, laten deze piekbelasters zich op verschillende plekken in het land al uitkopen. Zoals melkveehouders Gert en Rianne in Limburg. Of dat goed voelt? ,,Eigenlijk niet.” -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMKlimaattop Egypte
Zonnepanelen op daken? Wat nou als Nederland en Marokko hele Sahara ermee vol leggen?
De komende twee weken komen wereldleiders in Egypte bijeen voor de inmiddels 27ste klimaattop. Op het spel staat het leven van miljoenen mensen, op de agenda vooral de lastenverdeling tussen noord en zuid.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Onderzoek: moeraslanden slaan meer CO2 op dan bomen
Moeraslanden slaan grote hoeveelheden van het broeikasgas CO₂ op. Per vierkante meter nemen ze ongeveer vijf keer zoveel CO₂ op als bossen en 500 keer meer dan oceanen. -
Oprichter Patagonia geeft miljardenbedrijf weg om klimaat te redden: ‘De aarde is onze enige aandeelhouder’
De oprichter en eigenaar van het bekende outdoormerk Patagonia schenkt zijn bedrijf aan enkele goede doelen. De opbrengsten moeten de strijd tegen de klimaatverandering helpen financieren, zegt hij zelf op de website van zijn bedrijf.