Klimaattop gaat verlenging in, nog veel openstaande kwesties
UpdateDe VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh gaat zoals verwacht de verlenging in. De top zou volgens de planning vrijdag tot een einde moeten komen, maar er zijn nog te veel openstaande kwesties om dat te halen. Voorzitter Sameh Shoukry maakte vrijdagmiddag bekend dat de besprekingen in elk geval zaterdag nog doorgaan.
Shoukry toonde zich bezorgd over het werk dat nog moet worden verzet en zei dat ‘de tijd niet aan onze kant staat’. Volgens de Egyptische voorzitter moeten de onderhandelingen naar ‘een hogere versnelling’. De voorzitter van de COP27 ziet op alle deelonderwerpen nog discussie. Zowel over mitigatie (het tegengaan van klimaatverandering), adaptatie (aanpassing op een steeds warmer klimaat) als klimaatschade wordt nog volop onderhandeld.
Een van de voornaamste discussiepunten is of en hoe de schade die in ontwikkelingslanden ontstaat als gevolg van klimaatverandering moet worden vergoed. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om overstromingen, extreme droogte of ander natuurgeweld dat verband houdt met de opwarming van de aarde. De Europese Unie is nu toch bereid een speciaal schadefonds op te richten waaruit arme landen die door klimaatrampen worden getroffen kunnen worden gecompenseerd, zo zei Eurocommissaris Frans Timmermans vanmorgen in een toelichting.
Hij verbond er wel strikte voorwaarden aan: alle landen moeten extra stappen zetten om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Genoeg om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden in 2100 ten opzichte van begin vorige eeuw. ,,Als je de uitstoot niet vermindert, dan is geen geld op aarde voldoende voor de schade die ontstaat”, aldus Timmermans.
Alleen bestemd voor kwetsbaarste landen
Het geld zal ook alleen bestemd zijn voor de kwetsbaarste landen. Verder moet er een ‘brede basis’ zijn voor het fonds, zei Timmermans. De Europese klimaatbaas noemde China niet bij naam maar dat land is inmiddels verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldwijde uitstoot, terwijl het op de klimaattoppen officieel nog als een ontwikkelingsland geldt. Timmermans vindt dat China zou moeten meebetalen, niet zou moeten ontvangen.
Alles minder dan het oprichten van een schadefonds is verraad
De EU en de VS waren tot nu toe tegen een apart ‘mechanisme’ voor ‘loss and damage’, iets dat ontwikkelingslanden juist verlangen. Juist hún vruchtbare grond is door droogte verloren gegaan, juist hun dorpen worden door natuurrampen weggevaagd, betogen zij. Terwijl zij zelf weinig van de broeikasgassen uitstoten die leiden tot de klimaatverandering en daarmee tot die droogte en rampen. Van de uitstoot de afgelopen tweehonderd jaar komt driekwart van Europese landen, de VS, Japan, Canada en - sinds enkele decennia - China.
Dit is de eerste klimaattop waar het onderwerp officieel op de agenda staat. De VS is nog steeds tegen alles wat lijkt op het vastleggen van aansprakelijkheid, zij vrezen een openeinderegeling. De schade van de overstromingen dit jaar in Pakistan alleen al bijvoorbeeld wordt geschat op meer dan 30 miljard euro.
Enige manier om tot overeenkomst te komen
Timmermans sprak van een ‘package deal’ die de EU bereid was te sluiten omdat het de enige manier zou zijn om op de laatste dag van de 27ste klimaattop alsnog een overeenkomst te bereiken. ,,Alles minder dan het oprichten van een schadefonds op deze COP is verraad”, had milieuminister Molwyn Joseph van Antigua en Barbuda een dag eerder gezegd. Hij is voorzitter van de organisatie van kleine eilandstaten. ,,We hebben op z’n minst een politieke intentieverklaring nodig”, vond de Pakistaanse minister van klimaatverandering Sherry Rehman.
Of het Europese voorstel genoeg is om de top tot een goed einde te brengen is nog de vraag. De conceptslotverklaring in Egypte kwam laat - donderdag pas - oogde rommelig en leek nog helemaal niet op een sluitende tekst waar welk land dan ook een handtekening onder zou kunnen zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Onverwacht succes voor Biden: dwarse senator toch akkoord met klimaatbeleid
Een Amerikaanse senator die al maandenlang een omvangrijk hervormingspakket van president Joe Biden blokkeert, heeft zijn verzet gestaakt. De weg is nu vrij voor ‘het meest ambitieuze Amerikaanse klimaatbeleid ooit’. -
PREMIUM
Weinig voortgang, recordaantal lobbyisten op klimaattop
Ondanks de indrukwekkende toespraken van president Biden en andere regeringsleiders wordt er nog weinig vooruitgang geboekt op de klimaattop in Sharm-el Sheikh. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Rutte zegt Afrika op klimaattop 100 miljoen euro toe voor aanpassing aan gevolgen opwarming
Nederland trekt in totaal 100 miljoen euro uit voor een speciaal programma dat Afrikaanse landen helpt zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte en overstromingsrisico’s. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt op de VN-klimaattop in Egypte.
-
Droogtemonitor
Neerslagtekort 2018 binnenkort geëvenaard, wateraanvoer steeds lastiger
Nederland stevent de komende twee weken af op een neerslagtekort dat net zo groot is als in 2018. In dat enorm droge jaar werden zelfs schepen ingezet om vers water te leveren. Zo ver is het nu nog niet, maar de aanvoer voor natuur, landbouw en scheepvaart wordt steeds uitdagender. -
-
-
PREMIUM
Bioloog: ‘Lichtvervuiling schaadt de natuur en is slecht voor de mens’
Lichtvervuiling richt grote schade aan in ons leefmilieu. Daarom pleit bioloog Johan Eklöf voor een ‘duisternismanifest’. ,,Laten we weer vrienden worden van de nacht’’, aldus de Zweedse wetenschapper. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.