Aantal meldingen besmet voedsel stijgt explosief: is ons eten nog wel veilig?
Het aantal meldingen door fabrikanten van besmet voedsel is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd. In 2015 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duizend meldingen van producten waarop ziekmakende bacteriën als listeria en salmonella zijn aangetroffen, vorig jaar stopte de teller pas na 3200 registraties.
Uit angst voor represailles en een slecht imago spelen producenten vaker open kaart, merkt de voedselwaakhond NVWA. ,,Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun voedselwaren regelmatig te controleren en als het foute boel is, moeten ze dat ons melden,” reageert Coen van der Weijden, microbioloog van de NVWA.
De voedselveiligheid is volgens hem gebaat bij een strenge aanpak, na meerdere schandalen zoals recent de listeria-besmetting in voorverpakte vleeswaren van producent Offerman in Aalsmeer. Het helpt dat beoordelingen van slachthuizen sinds vorig jaar openbaar worden gemaakt. ,,Het is een stok achter de deur voor bedrijven om de voedselveiligheid te waarborgen.”
Zelf speurt hij als een soort hoofdrechercheur naar besmettingsbronnen. Zo was hij nauw betrokken bij het oplossen van de listeria-uitbraak die de afgelopen twee jaar twintig mensen ernstig ziek maakte en uiteindelijk drie levens eiste.
Lees hieronder het interview met Coen van der Weijden. ,,Zo’n zaak waarbij miljoenen plakjes vlees moesten worden teruggeroepen, komt niet vaak voor. We hebben hem weten op te lossen door gebruik van een nieuwe dna-techniek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Listeria-crisis
Hardere en snellere aanpak van voedselbedrijven die fout in gaan
Voedingsproducenten waarbij herhaaldelijk gevaarlijke bacteriën worden aangetroffen, moeten sneller en harder worden aangepakt. Dat vindt een ruime Kamermeerderheid, blijkt uit een rondgang van deze krant. Want volgens alle parlementariërs geldt onverkort: voedselveiligheid staat bovenaan. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMacht vragen
Dit weten we over het listeriaschandaal
Een nieuw voedselschandaal treft ons land. Drie ouderen zijn overleden als gevolg van een besmetting met de listeriabacterie. Ze aten besmet vlees, zo goed als zeker afkomstig van het bedrijf Offerman uit Aalsmeer. Eén vrouw kreeg hierdoor een miskraam en zeventien anderen werden (ernstig) ziek. Acht vragen over een bacterie met soms fatale gevolgen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
koken met marie
Koken met Marie | Boter van bieslookbloemen
In deze tijd van het jaar schieten de verse groene kruiden weer volop de grond uit. Met deze frisse groene kruiden breekt de tijd weer aan om volop mooie lentegerechten te maken. Bijvoorbeeld van de bieslook. Samen met de bieslook komen ook de bieslookbloemen op. Deze bloemen hebben heel veel smaak en zijn heel geschikt om mooie gerechten mee te maken. Haal ze dus niet weg, maar gebruik ze gewoon.