Allemaal in de rij voor tompouce van de bakker: ‘Dit is wel echt het toppunt qua drukte’
Bakkers doen vandaag uitstekende zaken met hun oranje tompouces, met vaak lange rijen klanten voor de deuren. Mensen stonden soms met tientallen tegelijk te wachten op het gebak. Sommigen met succes, anderen worden teleurgesteld. ‘Maar ik sta hier al sinds 06.15 uur’, mompelt een een vrouw teleurgesteld.
Ze is een van de tientallen klanten die Bakker Koos Holtkamp uit Maassluis eerder vandaag moest teleurstellen. De tompoucen waren op bij de populaire bakker in het stadje onder de rook van Rotterdam. ,,Zo vervelend voor die mensen. Ik kan geen ijzer met handen breken, he. We staan ze met z’n twintigen te maken. Je kunt gewoon niet meer”, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Al vroeg in de ochtend was hij door zijn voorraad heen.
Lees door onder de video.
Drive thru en dozen vol
Holtkamp was niet de enige. Her en der in Nederland stonden mensen sinds de vroege ochtend in de rij voor de plaatselijke bakker. Honderden auto's passeerden vandaag de tompouce drive thru van meesterbakker Voskamp in Spijkenisse. ,,Iedereen in Spijkenisse wil een tompouce.’’ En op de eerste dag dat Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz haar nieuwe zaak in Amersfoort opende, stond er vanochtend een 100 meter lange rij voor Anna’s Smaakatelier. De wachttijd liep er op tot drie kwartier, maar de wachtenden hadden het er voor over. ,,Ik neem ze ook mee voor bekenden, die waarderen een echt goede tompouce.”
Lees door onder de foto.
Bij Maison Pierre aan de Leusderweg in Amersfoort liep de wachttijd snel op. Daar moesten klanten ongeveer een half uur geduld hebben eer er besteld kon worden. Het mocht de pret niet drukken. ,,Het is heel gezellig, voordat je het weet ben je aan de beurt.” Ook voor een oranje tompouce van de banketbakker waar voormalig koningin Juliana vaste klant was, hadden mensen veel over. Bij bakker Hendricksen in Baarn stond vanochtend al een rij met tientallen klanten.
Lees door onder de foto.
In de winkel van Echte Bakkers NijkampStapels in Holten stonden vandaag dozen vol met oranje tompouces en overal oranjegekleurde lekkernijen te wachten op de hongerige mensen buiten. Renske Nijkamp en de andere medewerkers hadden de hele nacht doorgewerkt voor dit moment. ,,Mensen willen voor bij de koffie een tompouce hebben. Dit is wel echt het toppunt qua drukte ja’’, zegt ze.
Lees door onder de tweet.
Drukker dan vorig jaar
Volgens Nijkamp is het dit jaar nog drukker dan vorig jaar. ,,Vorig jaar kon er natuurlijk ook niks, toen was het ook druk. Maar op de een of andere manier leeft het dit jaar meer. Mensen kunnen toch niks, dus gaan ze maar tompouces eten, denk ik.’’ Hoeveel er in totaal worden verkocht, is moeilijk te zeggen, volgens Nijkamp. ,,Maar ik denk dat we sowieso half Holten wel voorzien van tompouces.’’
Ook Hema liet weten hoge verkoopcijfers te verwachten. De winkelketen scoort dit jaar waarschijnlijk een record met een miljoen tompouces die over de toonbank gaan. Ongekend, noemt de woordvoerder het. ,,We hebben ook dit jaar ingezet op vooraf bestellen, zodat we beter weten hoeveel we er moeten maken. Dat doen we met een Koningsdagspel met virtual reality op je telefoon. De bakkers gaan de hele dag en nacht door om alle tompoucefans blij te maken.”
Mensen kunnen toch niks, dus gaan ze maar tompouces eten
Het is logisch dat we massaal aan het lekkers gaan, vindt bakker Chris Vreugdenhil uit Maasdijk: de vrijmarkten, rommelmarkten en andere Koningsdagactiviteiten zijn afgelast. ,,Mensen besloten vorig jaar er thuis maar iets feestelijks van te maken. Niet alleen op Koningsdag, maar ook al eerder. Die trend zet dit jaar door. Vandaar dat we tien dagen voor Koningsdag met de verkoop van oranje gebak zijn begonnen. Het zorgt voor een recordomzet”, vertelde hij vorige week aan deze site.
Bekijk al onze video's over Koningsdag 2021 in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Wat Eten We Vandaag: Browniekoeken
Gesignaleerd als trend op het gebied van bakken: de browniekoeken. Met dit verslavende koekje, krijg je het beste van twee werelden; de knapperige buitenkant van een koekje en de smeuïge binnenkant van een brownie. -
Koken & Eten2
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn.