Alles wat je moet weten over ‘de koningin onder de groenten‘
Koken & etenZe liggen weer in de supermarkt en op de markt: asperges! Het aspergeseizoen, dat loopt van april tot eind juni, is losgebarsten. Hier lees je alles wat je moet weten over deze ‘koningin onder de groenten‘.
Wanneer het aspergeseizoen precies van start gaat in ons land is moeilijk exact te bepalen, want veel is afhankelijk van de weersomstandigheden. Grofweg wordt gezegd: vanaf begin, midden april. De einddatum staat wel altijd vast: 24 juni.
Hoewel het is niet zo is dat asperges op die dag uit het niets stoppen met groeien, zijn aspergetelers streng en halen ze vanaf die dag geen enkele groente meer uit de grond. Dat komt omdat een aspergeplant na oogst nog moet doorgroeien, zodat hij krachtig genoeg is om het jaar erop ook voldoende asperges te leveren. Door tijdig te stoppen met oogsten, heeft de plant meer kans de winter te overleven en is de boer verzekerd van een volgende oogst.
De verschillende soorten
Witte asperges
Witte asperges zijn kleurloos omdat ze onder de grond groeien in zogenaamde aspergebedden. Zodra de kopjes boven de grond komen, moeten ze snel gestoken worden omdat ze anders groen kleuren. De smaak en textuur van witte asperges is zachter en delicater dan die van groene of paarse asperges. De draderige onderkant van witte asperges moet steevast afgesneden worden en ze moeten ook geschild worden voor bereiding.
Groene asperges
Hoewel witte en groene asperges een totaal andere smaak en textuur hebben, zijn ze in principe exact dezelfde groente. De groene variant is alleen boven de grond verder gegroeid, met een groene kleur door de zon als resultaat. Alleen de onderste 4 centimeter van de groene asperge moet geschild worden.
Paarse asperges
Paarse asperges zijn een stuk zeldzamer omdat ze kieskeuriger zijn qua omgeving waarin ze groeien. Ze worden vooral op de Noord-Italiaanse Albenga vlakte en in Nieuw-Zeeland geteeld en groeien net als de groene variant boven de grond. Paarse asperges zijn redelijk zoet en romig van smaak.
Wilde asperges
In ons land worden wilde asperges minder vaak gegeten. Vooral in Italië, Frankrijk en Spanje zijn ze er fan van en komen ze ook meer voor. Wilde asperges groeien boven de grond en dan het liefst op een natte ondergrond zoals bij een rivier of in de duinen. Ze zijn een stuk dunner van textuur.
Zo kies je altijd de goede
Het is belangrijk om altijd stevige, frisse stengels uit te kiezen met gesloten punten. Liever ook niet te dof of vezelig. Bovendien mogen ze niet slap hangen.
Witte asperges bereiden
Witte asperges kun je het best rondom schillen met een dunschiller terwijl je het kopje vasthoudt tussen je vingers. Ga van boven naar beneden om te vermijden dat de stengel afbreekt. Je mag flink wat schil weghalen, want de schil van een witte asperge is niet eetbaar en smaakt nogal dik en vezelig. De kopjes horen onaangeroerd te blijven. Snijd ongeveer 2 tot 3 centimeter van de onderkant af.
Tenzij je een speciale aspergepan hebt, leg je ze het beste plat in een ruime pan met water en een snufje zout. Laat 3 tot 4 minuten stevig doorkoken, zet het vuur dan uit en leg een deksel op de pan. Laat nog 15 tot 20 minuten staan tot ze gaar zijn.
Groene en paarse asperges bereiden
Snij zo’n 2 tot 3 centimeter van de onderkant en schil nog een paar centimeter daarboven. Zeker bij heel dikke exemplaren wordt dat aangeraden. Verder is de bereiding hetzelfde als bij de witte variant, al hoef je ze meestal (maar) maximaal 15 minuten in hun water te laten staan. Groene en paarse asperges kunnen ook in de pan gegrild worden met wat olie.
Zo maak je witte asperges op de traditionele manier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Koken & eten
Zo kies je een goede wijn bij je asperges
Het aspergeseizoen is van start gegaan en grote kans dat jij ze al op tafel hebt gezet. Benieuwd welke wijnen er het beste bij asperges passen? Sommelier David van Steenderen vertelt wat goede combinaties zijn.
-
Eerste ‘zalm’ van soja op de markt
Het Nederlandse bedrijf SoFine claimt een 100 procent plantaardige filet te hebben ontwikkeld die lijkt op zalm. De visvervanger is vanaf morgen te koop in de supermarkt. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent.