Volledig scherm
Kuikens © Shutterstock

‘Antibioticavrije kip heeft soms wel medicijnen gehad’

Koken en EtenHoe schadelijk is het om vlees te eten van een kip die behandeld is met antibiotica? En hoe antibioticavrij is antibioticavrije kip eigenlijk? Deze vragen staan morgenavond centraal in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde op NPO 3. De antwoorden zijn opvallend.

Hoe schadelijk het is om vlees te eten van een kip die behandeld is met antibiotica? Het programma vraagt het aan Joost Vermeulen, internist en infectioloog van het Dijklanderziekenhuis. ,,Vergeleken met andere voedselproblemen, zoals te zout of te vet eten, is het antibioticagehalte in voedsel geen belangrijk gezondheidsprobleem”, vertelt hij. Wel bestaat de kans dat mensen een resistentie (weerstand) opbouwen voor de antibiotica. Zij lopen dan het risico lopen dat antibiotica bij hen niet meer werken als medicijn.

Kippenboer Gerben dient een paar keer per jaar antibiotica toe bij zijn kippen, als het nodig is. ,,Het liefst gebruiken we het niet, maar het is beter voor het dierenwelzijn”, zegt hij.  ,,Als je het niet doet, gaan er heel veel kippen dood.” De kippenboer vertelt dat de regelgeving in Nederland streng is: als het medicijn is toegediend, moet de boer een aantal dagen wachten voordat het dier geslacht mag worden. ,,Het residu is zo laag dat het niets meer betekent”, vertelt Gerben in de stal waar hij zo'n 46.000 vleeskuikens houdt.

Tante Door-kip

In de sector worden ook medicijnen gebruikt die niet als antibiotica worden gezien. Rick Veldhoven van familiebedrijf Veldhoven Kipproducten heeft een stal met zogenoemde Tante Door-kippen, een langzaam groeiend ras. Deze kippen worden met hun zeven weken ouder dan de ‘gebruikelijke’ kuikens, vertelt de handelaar.

De Tante Door-kippen van Veldhoven zijn volledig antibioticavrij. In het voer dat de kippen krijgen, zit ook geen coccidiostatica, een per wet vastgesteld zogenoemd voederadditief met antibiotische werking tegen darmparasieten. Op het moment dat een dier geen antibiotica nodig heeft gehad, is het dier gezond geweest, aldus Veldhoven. Het kan voorkomen dat de kippen van Veldhoven ziek worden. Dan worden ze behandeld met antibiotica en niet verkocht als Tante Door-kip, vertelt de ondernemer.

Per wet geen medicijn

Kippenboer Gerben vertelt dat zijn bedrijf ter ondersteuning van de snelgroeiende kuikens wel coccidiostatica gebruikt. ,,Het klinkt een beetje als een medicijn”, merkt presentatrice Sofie van den Enk op. Gerben: ,,Per wet is het geen medicijn, ook geen antibioticum. Anders heet het ook geen voederadditief.”

Keuringsdienst van Waarde is niet overtuigd. Presentator Teun van de Keuken zoekt het hogerop en vraagt om een verklaring van Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. Flipsen: ,,Het grootste misverstand rond coccidiostatica is dat het met antibiotica wordt verward. Het heeft wel een antibiotische werking.” De directeur blijft bij zijn mening dat het geen medicijn is, ook na een discussie met Van de Keuken.

De kans bestaat dus dat kip uit de supermarkt, en dan met name de kiloknallers, coccidiostatica bevat. Geen antibioticum dus, maar wel een toevoeging met soortgelijke werking.

De aflevering van Keuringsdienst van Waarde is vanavond te zien om 20.25 uur op NPO 3.

In deze aflevering van Brieven met Eus gaat Özcan Akyol langs bij een brievenschrijvende kippenboerin. Jolanda voelt zich niet veilig op haar erf door activisten die bij collega’s ‘s nachts misstanden in de pluimveehouderij proberen te filmen.