Bananen snel rot? Met deze tips houd je je fruit langer goed
Wetenschappelijk bewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Esther Hogeveen uit hoe je meer grip op je fruitschaal krijgt.
Delen per e-mail
Je kent het vast wel: je hebt je fruitschaal gevuld en wanneer je een paar dagen later een banaan wil eten, is ie helemaal verkleurd. Of wanneer je je avocado eindelijk wil gebruiken voor guacamole, is hij nog steeds hard.
Wat gebeurt er zoal in het fruit? Er zijn vier grote veranderingen: in kleur, smaak, geur en structuur. ,,Als het fruit steeds kleuriger wordt, wordt het pigment op- of afgebouwd. Zo wordt bijvoorbeeld een groene mango steeds geler en een groene tomaat steeds roderā, zegt Hogeveen. Een andere verandering is smaak: het fruit wordt steeds lekkerder en zoeter. ,,Het zetmeel wordt afgebroken door suikers, dat zie je bijvoorbeeld bij een banaan. Ook de geur verandert, dit komt doordat er steeds meer geurstoffen worden geproduceerd.ā Door aan bijvoorbeeld een meloen te ruiken, weet je hoe rijp hij is. De verandering in de structuur bij fruit zie je doordat het steeds zachter en sappiger wordt, zoals bij peren en kiwi's.
Als deze processen doorgaan wordt het fruit uiteindelijk overrijp en sterft het. Als je de processen weet af te remmen blijft je fruit langer houdbaar. Je kunt fruit opdelen in twee categorieƫn: climacterisch fruit en niet-climacterisch fruit. Climacterisch fruit rijpt door na de oogst, zoals appels, kiwi's, peren, meloenen en bananen. Niet-climacterisch fruit rijpt niet meer door, zoals druiven, ananas of citroenen. Dit wordt dus ook niet zoeter. Toch gaan beide types fruit uiteindelijk dood.
Rijpingshormonen
Dat climacterische fruit, wat door rijpt na de oogst, is wat zorgt voor de veranderingen in jouw fruitschaal. ,,Twee factoren die hierbij van belang zijn: temperatuur en het rijpingshormoon ethyleen. De temperatuur is de drive achter al deze processen. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de veranderingen gaanā, zegt Hogeveen. ,,De vrucht zelf produceert het rijpingshormoon ethyleen, het zorgt ervoor dat de processen gestart worden en dat ze gelijk met elkaar gaan lopen.ā
De productie van ethyleen zorgt ervoor dat er nog meer van dit hormoon geproduceerd wordt. Hiermee kan het ook zijn buren aansteken om te gaan rijpen. ,,Denk bijvoorbeeld aan bananen die vanuit de tropen naar Nederland komen. De bananen worden onrijp en groen geoogst zodat ze langer houdbaar zijn. Ze worden ook in de zeecontainer in een lage temperatuur vervoert zodat de ethyleenproductie geremd wordt.ā
Versnellen
Het idee dat mensen vaak hebben is om een rijpe banaan bij een harde avocado te leggen zodat deze ook gaat rijpen. In theorie werkt dat misschien, maar in de praktijk niet. ,,Dat komt omdat de banaan al ver in zijn rijpingsproces is en niet meer zoveel ethyleen produceert. De ethyleen die nog wel geproduceerd wordt, verdwijnt in de ruimteā, legt de onderzoeker uit. ,,De concentratie is zo laag dat de avocado er niet op reageert. Ook kan het zo zijn dat de avocado verder in zijn rijpingsproces is dan je denkt en dit proces kan niet versneld worden door ethyleen. Temperatuur kan het proces wel versnellen.ā
Als je het fruit niet snel opeet, is de koelkast jouw beste vriend. Leg het fruit wel in de groentela, dat is het vochtigste plekje en zo voorkom je uitdroging. Tropisch fruit kun je op een ander koel plekje bewaren en als je dat snel op wil eten leg het dan in de zon. Doe voorzichtig met je fruit. Beschadigingen en drukplekken zorgen voor een versnelling van het proces.
Bekijk hier de andere video's van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes Ʃn een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte. -
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans.
-
Wetenschappelijk Bewezen
Cholesterolverlagend? Helpt tegen misselijkheid? Dit doet gember echt voor je lichaam
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Guido Camps uit wat wetenschappelijk gezien de voordelen van gember zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda RakoÅ” volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
Speel de quiz en maak kans op kookboeken van Pascale Naessens
De populaire Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagde lezers van deze site begin dit jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. Duizenden lezers deden mee. Voor de fans doen we nog eenmaal een winactie.