Belgen willen Chinezen frietjes leren eten
Koken & etenBelgische aardappelproducenten gaan de boer op om Chinezen aan de frieten te krijgen. China is nu al de grootste producent van aardappelen, goed voor meer dan een kwart van de wereldproductie. Maar qua consumptie hinkt het land ver achterop.
Belgapom, de Belgische aardappelfederatie, wil de Chinezen frietjes leren eten. Friet sluit aan bij de Chinese eetcultuur van ‘street food’, is de gedachte. Twee Belgische ondernemers zijn bovendien van plan om een eerste Belgische frituur te openen in China.
Nederlanders proberen eveneens voet aan de grond te krijgen in China. In mei van dit jaar ging ondernemer Edwin den Hartog naar China om frietzaken te beginnen. Zijn gedachte: in Nederland worden vier op de tien snackbars gerund door Chinezen, terwijl China geen vers gesneden patat kent.
De Chinese overheid focust zelf ook steeds meer op de aardappel. De teelt ervan is veel duurzamer dan rijst of tarwe (voor noedels): er is minder water nodig en minder ruimtebeslag. Voor de Belgen ligt hier een kans om de kennis en innovatie die ze hebben opgebouwd rond aardappelteelt met de Chinezen te delen, merkt Romain Cools van Belgapom op. Onder meer het Vlaams instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) is bezig met 'remote sensing'-technologie, waarbij de oogst en weersomstandigheden met satellieten of drones worden gevolgd.
En ook op het vlak van export biedt de toenemende focus van China op aardappelen kansen. België is de grootste exporteur van diepvriesfrieten ter wereld. Maar de export naar China blijft tot nu toe erg bescheiden, met zo'n 25.000 à 30.000 ton per jaar.
Belgapom start in 2020 een twee jaar durende promotiecampagne voor de Belgische friet, opgehangen rond ‘James Bint’ (naar analogie met Bond). Volgend jaar vindt in Kortrijk de tweejaarlijkse Interpom-conferentie plaats, de grootste indoorbeurs rond de waardeketen van de aardappel, en daar zal voor het eerst een Chinese delegatie uitgenodigd worden.
Ossenwit
In de marge van de missie werd bekend dat twee Belgische ondernemers van plan zijn om een eerste Belgische frituur te openen in China. Die komt in de stad Guangzhou, onder de noemer ‘Lucky Belgian Fries’. ,,Hopelijk wordt het een succes, want het is niet makkelijk om de juiste producten te vinden", legt Cools uit.
Zo mag er geen ossenwit worden ingevoerd en moeten de Belgen ook op zoek naar een geschikte aardappelvariëteit. Enkele jaren geleden probeerde een andere Belg ook al onze nationale trots in China te slijten, toen in Shanghai. Maar dat werd geen succes.
Friet? Daar hoort saté bij. Probeer deze versie van Hugo Kennis met salade een keer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Belgische zakenman wil lunch kopen, maar blijkt 100 miljard euro rood te staan
Een Belgische ondernemer schrok zich vorige week een ongeluk toen hij een broodje wilde kopen. De transactie mislukte, omdat er niet genoeg geld op zijn rekening stond. Hij bleek 100 miljard euro(!) in het rood te staan. -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans? -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen?
-
Wat Eten We Vandaag: Visrolletjes met groene asperges en aardappeltjes
Deze visrolletjes met tomatentapenade zijn een leuke twist op de alledaagse scholfilet. Wij serveren ze met aardappeltjes en asperges uit de airfryer. Probeer ook eens met pesto in plaats van tomatentapenade of vervang de spinazie door basilicum. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze pepernoten uit de supermarkt komen als beste uit de test
Help, de traditionele pepernoot sterft uit! Door de opmars van de knapperige kruidnoot verliest het traditionele strooigoed rap terrein. Ons panel proeft noodlijdende noten. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’