‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een fabeltje, volgorde doet er niet toe
Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen bier na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad. Al toont onderzoek aan dat we ons van dat advies niet te veel moeten aantrekken. Die regel zou namelijk een mythe zijn: de volgorde waarin je alcohol drinkt, doet er niet toe.
Delen per e-mail
Ze bestaan haast in alle talen: ‘Grape or grain, but never the twain’, ‘Wein auf Bier, das rat’ ich dir, Bier auf Wein, das lass’ sein’ en ‘Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière’. Maar kloppen ze ook? In de volksmond worden de gezegdes vaak uitgesproken om een geliefde of vriend een vreselijke kater te besparen. Maar heeft de volgorde waarop we alcohol drinken ook écht een effect op onze kater?
Duitse onderzoekers van de Witten/Herdecke Universität en onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontkrachten die grote mythe nu. Ze ontdekten dat de volgorde waarin je alcohol drinkt, geen effect heeft op hoe sterk je kater is de volgende dag. Hun studie, waarvoor ze 90 vrijwilligers gebruikten, werd gepubliceerd in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition. De vrijwilligers kregen allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol aangeboden, maar in een verschillende volgorde: (witte) wijn dan bier, bier dan wijn of alleen wijn of alleen bier. De volgende week werd de volgorde omgedraaid.
De groep werd een nacht in de gaten gehouden en een deel van hen moest tijdens het experiment door de hoeveelheid alcohol overgeven. Er werd bijgehouden hoe ernstig hun kater was. De volgende dag werd gevraagd een score te geven op hoe slecht ze zich voelden. Ze moesten aangeven hoeveel dorst ze hadden, of ze zich duizelig voelden en of ze hoofd- of buikpijn hadden en een verhoogde hartslag.
,,We konden niet aantonen dat bier voor wijn drinken je een mildere kater bezorgt”, legt onderzoeker Joran Kochling van de Duitse Witten/Herdecke Universität uit. ,,De enige manier om te voorspellen hoe slecht je je de komende dag gaat voelen, is aan hoe dronken je bent”, voegt hij daar nog aan toe.
Financiële situatie
Een andere mythe is dat de uitdrukking gaat over je financiële situatie in de Middeleeuwen. Bier was de drank van het 'normale’ volk, terwijl wijn bestemd was voor de gegoede burgerij. Ging je van wijn naar bier, dan had je blijkbaar minder geld te besteden en kon je geen wijn kopen. Ging je van bier naar wijn, dan was je er financieel juist op vooruit gegaan. Dat zou dan plezier geven, in plaats van venijn.
Foodhistoricus Onno Kleyn betwijfelt deze mythe ten zeerste. ,,Ik vind het mooi verzonnen, maar ik betwijfel of de uitspraak daarop slaat. Het is met dit soort dingen heel lastig om de oorsprong te achterhalen.’’
Je kunt bier ook goed combineren met chocolade. In de onderstaande video vind je een recept voor chocoladetaart met peren en bier & whiskey-witte chocoladeijs.
Verder in het nieuws
-
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen. -
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies. -
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten. -
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer.
-
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen! -
Deze bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Italiaanse bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel.