Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.
In totaal dronken Nederlanders 1,6 procent meer dan twee jaar eerder, berekende branchevereniging Nederlandse Brouwers.
In de horeca was er nog een achterstand van 7,7 procent op de bierconsumptie in het eerste kwartaal van 2019, maar alle verkochte biertjes voor thuis plusten 6,5 procent. In de zomers van 2020 en 2021, toen coronabeperkingen deels of geheel waren opgeheven, waren er ook pieken te zien in de bierverkoop. In juni vorig jaar, toen de samenleving kortstondig openging, dronken Nederlanders ook al meer bier dan voor de pandemie.
Zonnige weekenden in maart
In het eerste kwartaal piekte de bierverkoop in de horeca al wel tijdens carnaval in februari en de eerste zonnige weekenden in maart. Die dagen werd ook duidelijk dat de horeca kampt met personeelstekorten, want veel uitbaters konden hun terrassen niet volledig openen omdat er te weinig mensen voor de bediening voorhanden waren.
Het tekort aan handen op het terras is één van de onzekerheden waarmee de horeca en bierbrouwers zitten. Daarnaast is het volgens een woordvoerder van Nederlandse Brouwers ‘totaal onvoorspelbaar’ hoe de sterke prijsstijgingen de dorst naar bier in Nederland zullen beïnvloeden. Onder andere Heineken, lid van de branchevereniging, waarschuwde bij zijn kwartaalbericht voor duurder bier omdat tal van grondstoffen door de oorlog in Oekraïne duurder zijn geworden.
Voorzitter Lucie Wigboldus van Nederlandse Brouwers noemt het beeld ‘diffuus’. ,,Het is koffiedik kijken wat de impact op de bierverkoop gaat worden. Wij verwachten wel dat mensen de gezelligheid blijven opzoeken en in de horeca of thuis van hun bier blijven genieten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
We geven steeds minder fooi, maar hoeveel is eigenlijk gebruikelijk?
De coronacrisis heeft veel invloed op de horeca. Er heerst een personeelstekort en de inkoop- en verkoopprijzen zijn gestegen en dat merken consumenten bij het afrekenen. Welke invloed heeft dit op de hoogte van de fooi? -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de lekkerste hummus uit de supermarkt
In het Midden-Oosten is hummus al eeuwen onderdeel van het dagelijks menu. Ook in Nederland is deze pasta op basis van kikkererwten flink ingeburgerd. Maar hoe zit het met de smaak? Acht merken onder de loep.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet?