Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
risico's onderschatNederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
,,Dit onderzoek laat wat mij betreft zien dat we extra ons best moeten doen voor de overmatige en zware drinkers", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), verantwoordelijk voor het alcoholbeleid. ,,Zij blijven achter als het gaat om kennis van de risico’s en het weerstaan van sociale druk in gezelschap waar gedronken wordt. In december komen we daarom met een campagne die laat zien dat het ook heel gezellig kan zijn als je niet drinkt.”
Overmatige drinkers zijn mensen die op wekelijkse basis te veel drinken (meer dan 14 glazen bij vrouwen, meer dan 21 bij mannen). Zware drinkers drinken minstens één avond in de week meer dan vier glazen (vrouwen) of zes glazen (mannen).
Hoe groot zo'n standaardglas is, weten veel mensen ook niet. 58 procent van de Nederlanders denkt dat in een fles wijn (van 75cl) zes standaardglazen alcohol zitten, terwijl dat er feitelijk 7,5 zijn.
Over de hele linie
Dat alcohol de kans op een aandoening als dementie en diverse soorten kanker vergroot, is ook lang niet bij iedereen bekend. Opvallend, zegt Trimbos-onderzoeker Ninette van Hasselt, is dat het gebrek aan kennis over die gevaren over de gehele linie zichtbaar is. ,,Je ziet het zowel bij laag- als hoogopgeleiden en bij zowel jong als oud. Het enige onderscheid dat er uit springt is dat tussen lichte en zware drinkers. Dat we dat nu zo duidelijk zien, is echt nieuw.”
De resultaten worden de komende maanden verder geanalyseerd. Het onderzoek is een vervolg op een peiling die vorig jaar gedaan werd. Van Hasselt: ,,Dit onderzoek is wetenschappelijk steviger opgezet, en kan in de toekomst ook herhaald worden.”
Wat gaat er eigenlijk met de inzichten gebeuren? ,,Het is belangrijk om te weten waar de leemtes zitten in de kennis van mensen. Daar is veel werk aan de winkel. Het is belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de maatschappelijke schade, dan is er ook meer begrip en draagvlak voor maatregelen om dat aan te pakken.”
Voor staatssecretaris Blokhuis was nieuw opgedane kennis eerder wél reden om minder te gaan drinken. ,,Om heel eerlijk te zijn, had ik ook niet precies scherp hoe het zit met alcohol en gezondheid voordat ik staatssecretaris werd. Maar sinds ik meer weet over het verhoogde risico op kanker en dementie, ben ik echt voorzichtiger geworden.”
Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam? De Universiteit van Nederland zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
PREMIUM
Tim Knol wandelt: ‘beter dan zuipen en vreten en vroeg dood te gaan’
Nu concerten voor meer dan dertig toeschouwers verboden zijn, wandelt muzikant Tim Knol met zijn fans door bos en veld. Met miniconcertjes tussen de eiken als beloning voor de inspanning. -
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Wat Eten We Vandaag: Shepherd’s pie met kastanjechampignons
Traditioneel gezien wordt dit gerecht met lamsvlees gemaakt, maar door het vlees te vervangen door kastanjechampignons maken we het gerecht vegetarisch. De groente wordt bedekt door een rijkelijke laag aardappelpuree, echt een winters gerecht. -
PREMIUMKoken & eten
Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiëtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet.
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
PREMIUM
Natuurwijn is hip, maar wat is het? En krijg je er echt geen kater van?
De terrasjes en cafés moeten we nog even missen, maar gelukkig kunnen we thuis ‘quarantwijnen’. Met een goed glas natuurwijn, bijvoorbeeld. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe smaakt het? Klopt het dat je er geen kater van krijgt? De Vlaamse sommelier Iphy Dubois (28) is er dol op. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.