Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Koken & EtenVolgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
Delen per e-mail
1. Cappuccino
Heerlijk, dat kopje koffie in de ochtend. Kok Yvette van Boven vertelt dat je met een restje melk nog prima een cappuccino kunt maken. Veel melk heb je daar niets eens nodig voor nodig. Voor een cappuccino is 60 milliliter al voldoende, 30 milliliter voor opgestoomde melk en 30 milliliter voor het schuim.
2. Roerei
Volgens Van Boven leent het laatste beetje melk zich ook goed voor het maken van een roerei. Voor een roerei heb je slechts één eetlepel per ei nodig, dat haal je makkelijk uit je bodempje melk.
3. Engelse thee
In Engeland wordt thee vaak gedronken met een wolkje melk erin om de bittere smaak te neutraliseren. Ook hier heb je dus niet veel voor nodig. Een scheutje is genoeg, want als je er teveel in doet proef je de thee niet meer. Krijgt je thee een heel lichtbruine kleur? Dan heb je er volgens de website van Lipton waarschijnlijk teveel melk in gedaan.
4. Opsparen
Chef-kok Ramon Beuk gooit niks weg, ook een bodempje melk niet. ,,Je kunt er eindeloos veel dingen mee doen. Ik zorg altijd dat ik precies genoeg inkoop zodat ik het niet weg hoef te gooien, maar als dat niet gaat doe ik de restjes in een ziplock in de vriezer”, vertelt hij. ,,Na een tijdje gaat de bevroren melk schiften, maar zodra je het verwarmt wordt het weer een geheel.”
5. Eiwraps
Suzanne Jacobs, kok van Voedingscentrum, raadt aan om eiwraps te maken met een klein beetje melk. Ze vertelt dat je voor dit recept slechts 50 ml melk nodig hebt.
6. Wentelteefjes
Makkelijker kan haast niet: twee bruine boterhammen, een ei en 50 ml melk en klaar is Kees. Met maar een paar ingrediënten zet je al en heerlijk ontbijtje op tafel op de zondagochtend. Jacobs: ,,Ook lekker met abrikozenmoes.”
7. Pannenkoeken
,,Perfect voor tijdens de lunch”, zegt Jacobs. ,,Met een bodempje melk kun je makkelijk een paar pannenkoeken maken.”
8. Soep
Een beetje melk in je soep zorgt voor wat romigheid zonder dat je er écht room in hoeft te doen, tipt Jacobs.
9. Aardappelpuree of stamppot
Voor aardappelpuree heb je volgens Jacobs voor twee personen slechts 75 ml melk nodig. Hetzelfde geldt voor sommige soorten stamppot.
10. Bij de curry
Geen kokosmelk in huis maar wel melk? ,,Als ik geen kokosmelk heb, gebruik ik vaak koemelk bij mijn curry”, zegt Jacobs. ,,Prima vervanger.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUM
Dit is El-star, appelcider uit de Betuwe
De Betuwe, Ommeren op precies te zijn, is de bakermat van El-star, een bruisende appelcider van -dat mag geen verrassing heten- de Elstarappel. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk.
-
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen.