Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Koken&EtenVergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’.
Delen per e-mail
Eetbare kersthuisjes van snoep of peperkoek: het kan soms niet zoet genoeg smaken. De trend, overgewaaid uit Amerika, zien we ook dit jaar weer overal opduiken, met bouwpakketten bij Hema, Ikea en andere grote winkelketens. Maar bouw je deze kerst zo’n huisje, dan loop je eigenlijk alweer achter. De hartige variant van het smakelijke kerststalletje maakt zijn opwachting: het ‘charcuterie chalet’ (huisje gemaakt van fijne vleeswaren).
Chorizo voor het dak, ham voor de muren
Het concept is simpel: het huisje is een constructie van vleeswaren en crackers, aan elkaar gelijmd met zachte of gesmolten kazen. Afwerken doe je met nog meer kaas, nog meer vlees, of om naast al die calorieën je lijf wat vitamines te gunnen, met groenten.
Populair bouwmateriaal? Chorizo voor het dak, gerookte ham voor de muren. En voor extra stevigheid is een pak tandenstokers ook wel handig. Wie heel creatief is, kan nog wat feestelijke decoratie toevoegen: sneeuwmannen van mozzarella, een kerstboom van tijm, een tuinpad van schijfjes olijf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het vereist een middag knutselwerk. En een grote koelkast om je culinaire huis goed te houden. Hieronder vind je voorbeelden ter inspiratie.
Een huis van ham met extra ham, en ter afwerking een dak van chorizo en nog meer chorizo. In dit geval geldt ‘more is more’.
Hoe gezellig ziet dit chaletje er uit? Zet het op een schapenvel bij een knisperend haardvuur en je hebt het perfecte wintertafereel. Wel snel eten want straks smelt de kaas nog.
Dikke stroken spek kunnen perfect dienstdoen als houten balken. Met broodsticks waar je prosciutto omheen wikkelt, kun je de dakranden maken.
Het deurtje van brie, de sneeuwmannen van mozzarella en de slee van paprika. Rapportcijfer 10 voor creativiteit.
Verse kruiden kunnen planten zijn. En sneeuw is snel gemaakt: gewoon wat kaas raspen.
Creatief met sneeuwmanhoedjes. En veel plakjes worst natuurlijk.
En wat te denken van de versiering op deze gevel. En de planten voor de deur!
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht. -
PREMIUM
Koken & eten Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag.
-
Koken & eten We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
Koken&Eten Hamburgerjas: het begon als grap van drie vrienden, maar is nu serieus bedrijf
De Tilburgse binnenstad heeft zowat de hoogste hamburgerzaken-dichtheid van het land, maar er ontbrak één ding: een jas met daarin acht ‘vet afstotende en super isolerende’ zakken. Drie vrienden ontwierpen The Burger Jacket. Haute frituur.